43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση με πρωτοβουλία της Θεανώς Φωτίου και τη συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Χωρίς σχολικά γεύματα και φέτος 15.000 παιδιά σε 7 «λαϊκούς» δήμους λόγω της ευνοιοκρατίας της κυβέρνησης στις αναθέσεις των δημοσίων συμβάσεων σε ημέτερους μεγαλοεπιχειρηματίες».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Χωρίς σχολικά γεύματα και φέτος 15.000 παιδιά σε 7 «λαϊκούς» δήμους λόγω της ευνοιοκρατίας της κυβέρνησης στις αναθέσεις των δημοσίων συμβάσεων σε ημέτερους μεγαλοεπιχειρηματίες».
Τα σχολικά γεύματα είναι ένα καινοτόμο, ρηξικέλευθο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επικράτηση του θεσμού των γευμάτων στα δημόσια σχολεία της χώρας. Ξεκίνησε το 2015 ως πιλοτικό πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας στο Πέραμα, περιοχή που αντιμετώπιζε μεγάλα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Από το 2016 θεσμοθετήθηκε ως πρόγραμμα του τακτικού προϋπολογισμού του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαρκώς επεκτεινόταν σε νέους δήμους, με βασικά κριτήρια τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, με προοπτική, όμως, το 2022-23 να παίρνουν καθημερινά γεύματα όλα τα 600.000 παιδιά του δημοτικού. Το 2019 ήδη διανέμονταν 185.000 γεύματα καθημερινά.
Τα σχολικά γεύματα αγκαλιάστηκαν αμέσως από την κοινωνία και όλοι οι δήμοι ζητούσαν να περιληφθούν τα σχολεία τους στη διανομή. Έρευνα αξιολόγησης το 2018 απέδειξε ότι, εκτός από την καταπολέμηση της λάθος διατροφής και της παχυσαρκίας, συνέβαλαν και στη μείωση της σχολικής διαρροής, στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος μέσα στις τάξεις και στη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών.
Η ΝΔ εξαρχής τα λοιδόρησε ως «συσσίτια» και προσπάθησε με διάφορους τρόπους να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού στήριξης της παιδιού και της οικογένειας. Όταν έγινε κυβέρνηση, δεν τόλμησε να τα καταργήσει, γιατί είδε ότι ήταν ιδιαίτερα εδραιωμένα στη συνείδηση μαθητών, δασκάλων και γονιών, αλλά τα κράτησε παγωμένα στα επίπεδα που της παραδόθηκαν, από τον διαγωνισμό που είχε διεξαχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ από τον ΟΠΕΚΑ για το 2019-20 και ο οποίος κάλυψε, λόγω του κορωνοϊού, έως και το 2021.
Το 2022 η κυβέρνηση διεξήγαγε νέο διαγωνισμό για τρία χρόνια (έως το 2023-24) για ελάχιστα αυξημένο αριθμό γευμάτων (220.000). Για πρώτη φορά όμως, περιέλαβε στην προκήρυξη όρους που οδήγησαν στην επιλογή μεγάλων εταιρειών ως αναδόχων, αποκλείοντας τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις που επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά περιελάμβανε στην παρασκευή και διανομή των γευμάτων. Αυτό προκάλεσε την ακύρωση του διαγωνισμού σε μεγάλο μέρος τμημάτων του (περιοχών) από το Ελεγκτικό Συνέδριο για λόγους καταπάτησης των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή έωλη ρύθμιση (αφού δεν συνέτρεχαν οι νόμιμοι λόγοι), για παραπομπή του διαγωνισμού σε διαδικασία διαπραγμάτευσης ώστε να νομιμοποιήσει την επιλογή των ημέτερων μεγαλοεπιχειρηματιών και να πραγματοποιηθούν οι διανομές μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Πίστευε ότι με την ένσταση που είχε υποβάλει στην απόφαση του Ελεγκτικού, θα ξεμπλοκάρει ο διαγωνισμός και θα ξεκινήσουν να διανέμονται τα γεύματα.
Εκείνη την περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων των παρόχων οι οποίοι είχαν επιλεγεί από τον προηγούμενο διαγωνισμό, του 2019-20, ώστε να εξυπηρετηθούν τα σχολεία μέχρι τη διευθέτηση των θεμάτων νομιμότητας του νέου διαγωνισμού. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ,
Τον Μάρτιο του 2022, μετά από διακοπή κάποιων ημερών, η διαδικασία ξεκίνησε εκ νέου. Όχι όμως για το σύνολο των δήμων και των σχολείων. Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός προκάλεσε ενστάσεις, οι οποίες δεν έχουν κριθεί ακόμη οριστικά. Αποτέλεσμα είναι ότι 7 δήμοι, με μεγάλο ποσοστό λαϊκών στρωμάτων χαμηλών εισοδημάτων και σημαντικό αριθμό μαθητών, συνολικά 15.000 παιδιά, να μην παίρνουν γεύματα από τον Μάρτιο του 2022, και μέχρι σήμερα. Καταρρέουν έτσι και οι κομπασμοί της κας Μιχαηλίδου ότι φέτος θα αυξηθούν κατά τι τα γεύματα σε νέα σχολεία. Δεν κατέστη δυνατό να διανεμηθούν τα γεύματα ούτε στα «παλιά, συνήθη» σχολεία, πόσο μάλλον σε νέα!
Κι αυτό στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, που ροκανίζουν το εισόδημα και των μεσαίων νοικοκυριών, αυξάνοντας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια, και απειλώντας τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα με νέα ανθρωπιστική κρίση.
Επειδή ο θεσμός των σχολικών γευμάτων έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία και στις σημερινές συνθήκες επαπειλούμενης νέας ανθρωπιστικής κρίσης αποδεικνύεται εξαιρετικά αναγκαίος για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Επειδή η διακοπή των γευμάτων φανερώνει τον ευνοιοκρατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αναθέτει συμβάσεις του δημοσίου, αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού με εναλλακτικές λύσεις, απόδειξη αδιαφορίας για την ουσιαστική υλοποίηση των έργων.
Επειδή δεν είναι δυνατόν αυτή την ευνοιοκρατία να την πληρώνουν καθημερινά 15.000 παιδιά «λαϊκών» δήμων που μένουν χωρίς σχολικά γεύματα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι θα πράξει ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διανομή των σχολικών γευμάτων στους 7 δήμους για τους οποίους ακόμη εκκρεμούν ενστάσεις επί του τριετούς διαγωνισμού που είχε διενεργηθεί το 2022;
- Θα επανεξετάσει την πρόταση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επέκταση ή επαναφορά της ανάθεσης του έργου στους αναδόχους των γευμάτων του διαγωνισμού του 2019-20 στις συγκεκριμένες περιοχές, έως ότου κριθούν οριστικά οι ενστάσεις του τριετούς διαγωνισμού;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φωτίου Θεανώ
Αβραμάκης Ελευθέριος (Λευτέρης)
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά – Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Σαρακιώτης Ιωάννης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
112Ε kr (ΑΑ) (1).pdf