Τοποθέτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής από προσφυγικούς συλλόγους του νομού Καστοριάς και του νομού Πέλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Από την Καστοριά συμμετείχαν οι Σύλλογοι:
- Οργάνωση Ποντίων Καστοριάς “Ο Εύξεινος Πόντος” με τον πρόεδρο κ. Στάθη Αμαραντίδη.
- Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταβρύσου “Ο Πόντος” με τον πρόεδρο κ. Σωτήρη Νικολάου.
- Εργαστήρι Λαογραφίας και Παραδοσιακών Χορών “Όρμος” με τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Μπινιάκο.
- Σύλλογος Καστοριαίων “ΟΜΟΝΟΙΑ” Νέας Υόρκης με τον πρόεδρο κ. Δήμο Σιώκη.
Η παρουσίαση για τη δράση, την προσφορά και τους στόχους των συλλόγων ήταν εξαιρετική.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:
Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καταρχάς οφείλω να ζητήσω συγνώμη που δεν είμαι εκεί με τη φυσική μου παρουσία, καθώς προγραμματισμένες και αμετάθετες υποχρεώσεις που ανέλαβα πριν από τη σύγκληση της Επιτροπής ήταν αδύνατο να αναβληθούν και γι’ αυτό δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ με την παρουσία μου. Παρά ταύτα θέλω να καλωσορίσω από καρδιάς τους συλλόγους και της Πέλλας, αλλά κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Καστοριάς, την Ένωση Ποντίων «Ο Εύξεινος Πόντος» και τον Πρόεδρο τον κ. Αμαραντίδη, τον σύλλογο «Ο Πόντος» Πενταβρύσου και τον Πρόεδρο τον κ. Νικολάου, το εργαστήρι λαογραφίας «Όρμος» και τον Πρόεδρο κ. Μπινιάκο. Και φυσικά τον σύλλογο Καστοριαιών Νέας Υόρκης, τον αγαπητό Πρόεδρο τον κύριο Σιώκη Δήμο, καθώς ο σύλλογος αυτός έχει μία διαχρονική προσφορά στον τόπο μας και πραγματικά οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή τη συμπαράσταση των αποδήμων Καστοριαιών Νέας Υόρκης, που πάντα όταν ο τόπος μας τους χρειάστηκε ήταν παρόντες και γι’ αυτό πρέπει να λύσουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται, όπως τα ανέφερε πριν ο κύριος Πρόεδρος.
Όλοι οι σύλλογοι που παρευρίσκονται σήμερα στην Επιτροπή, αλλά και άλλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και σήμερα για λόγους προφανώς δυσκολίας δεν βρίσκονται, όπως για παράδειγμα ενδεικτικά αναφέρω τον μικρασιατικό σύλλογο Απολλωνιαδιτών και τον μικρασιατικό σύλλογο «Κύζικο», έχουν μία ακούραστη και αξιέπαινη προσπάθεια για να καταδείξουν και να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και συμβάλλουν πάρα πολύ στην κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής μας. Ιδιαίτερα οι ποντιακοί σύλλογοι προσφυγικού ελληνισμού δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο θα έλεγα της ευθύνης που έχει συνολικά η σύγχρονη Ελλάδα να προβάλει και να τιμήσει την προσφορά των προσφύγων από γενιά σε γενιά στη διαμόρφωση της κοινωνικής, πολιτισμικής και πολιτικής πραγματικότητας του τόπου μας.
Η παρουσία όμως και άλλων συλλόγων στην Επιτροπή μας, που δεν είναι προσφυγικοί, αποδεικνύουν το πολύπλευρο πολιτισμικό χαρακτήρα των πολιτών της περιοχής μας, τη λαογραφία, τη γλώσσα και την προσπάθεια που γίνεται ανιδιοτελώς από όλους για την ενίσχυση της παράδοσης μέσα στην ιστορική μας διαδρομή.
Εδώ θέλω να συγχαρώ και τους παρευρισκόμενους, αλλά και όλα τα μέλη των συλλόγων, για το σύνολο των πολιτισμικών επιτευγμάτων τους, για την προσφορά τους με φιλότιμο και μεράκι, ώστε να υπάρξει το αποτύπωμα και η ταυτότητα της παρουσίας τους με έναν τρόπο έκφρασης που ξεκινάει από το παρελθόν, το σέβεται και με τη δράση του στο παρόν μπορούν να εξασφαλίσουν το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αποδεικνύει το υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη διατήρηση της ταυτότητας και της αυθεντικότητάς μας. Και ιδιαίτερα στις μέρες μας που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αυτή την πρώτη τεράστια στρατηγική ήττα του ελληνισμού τον 20ο αιώνα, έχουμε όλοι χρέος με σεβασμό και υπευθυνότητα και να καταγράψουμε τα γεγονότα αλλά και να βοηθήσουμε να μην επαναληφθούν.
Με σεβασμό λοιπόν και με την ακαταμάχητη αυτή θέληση των συλλόγων αλλά και συνολικά των πολιτών νομίζω ότι μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές αξίες και ιδανικά, ώστε να μην ξαναγραφτούν μαύρες σελίδες στην ιστορία.
Αυτό το λέω ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, όπου οφείλουμε πάντα να είμαστε σε επαγρύπνηση για τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρώ ότι η διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας μπορεί να συμβάλλει στην ειρηνική συμβίωση των λαών και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του τόπου μας και του λαού μας.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία τους και για την προσφορά τους και επειδή η Επιτροπή μας είναι Επιτροπή του Απόδημου Ελληνισμού θα μου επιτρέψετε ιδιαίτερη μνεία στον Σύλλογο «Η Ομόνοια» και σε όλους τους Καστοριανούς της Νέας Υόρκης, αλλά και απανταχού της γης που μας ακούν. Να στείλουμε τις εγκάρδιες ευχές μας γιατί μας συνδέουν δεσμοί τοπικοί, δεσμοί πατριωτικοί. Σας ευχαριστώ πολύ».
Ο σύνδεσμος με το σχετικό βίντεο:
Γραφείο Τύπου