38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων με πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση, του Σταύρου Αραχωβίτη και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Προς μια νέα καταστρεπτική χρονιά οι παραγωγοί πατάτας λόγω των αθρόων εισαγωγών και της ανεπάρκειας ελέγχων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Προς μια νέα καταστρεπτική χρονιά οι παραγωγοί πατάτας λόγω των αθρόων εισαγωγών και της ανεπάρκειας ελέγχων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις»
Για μια ακόμη χρονιά οι παραγωγοί πατάτας βρίσκονται σε απόγνωση. Στο πάρα πέντε της συγκομιδής της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας στην Μεσσηνία, οι αθρόες εισαγωγές και το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατών γης, θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο την παραγωγή.
Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 οι εισαγωγές πατάτας, κυρίως Αιγύπτου, παρουσίασαν αύξηση έναντι της προηγούμενης χρονιάς κατά 24,7% με εισαγωγές 208.104 τόνων έναντι 166.930 τόνων το 2021. Το φαινόμενο αυτό των αθρόων εισαγωγών παρατηρείται και φέτος όπου οι Αιγυπτιακές πατάτες κατακλύζουν πάλι την αγορά, την ίδια εποχή μάλιστα που ξεκινά η διάθεση της πρώιμης (ανοιξιάτικης) Μεσσηνιακής πατάτας, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες αγροτικών συλλόγων από όλη την χώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις στα ράφια δεν αναγράφεται καν η χώρα προέλευσης (Αιγύπτου), με αποτέλεσμα να εμπαίζονται οι καταναλωτές και να ενισχύεται η αισχροκέρδεια. Το γεγονός αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των Ελλήνων πατατοπαραγωγών. Ενώ δημιουργούνται κίνδυνοι και για την δημόσια υγεία εφ’ όσον οι εισαγόμενες Αιγυπτιακές πατάτες δεν έχουν πιστοποιήσεις ενώ χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα τα οποία είναι απαγορευμένα από την Ε.Ε.
Παράλληλα, το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων και της αισχροκέρδειας συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, εφ’ όσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς ώστε να διενεργούν ελέγχους στις κεντρικές λαχαναγορές και τα σημεία πώλησης. Το γεγονός αυτό αποβαίνει σε βάρος των αγροτών παραγωγών που παράγουν στην Ελλάδα ποιοτική, ασφαλή και πιστοποιημένη παραγωγή, με συνέπεια βεβαίως μεγαλύτερο κόστος.
Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι σε όλες τις μεγάλες καλλιεργητικές περιοχές πατάτας της Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία), η παραγωγή πλέον κρίνεται ασύμφορη και φθίνει διαρκώς, στερώντας από την χώρα μας ποιοτικά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πέρυσι στην Μεσσηνία πωλήθηκαν περί τους 700 τόνους πατατόσπορου, ενώ φέτος οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τους 500 τόνους.
Κατόπιν αυτών,
Επειδή για άλλη μια χρονιά βρίσκεται σε κίνδυνο η απορρόφηση της εντόπιας παραγωγής πατάτας εξ αιτίας των παράνομων ελληνοποιήσεων και των αθρόων και χωρίς έλεγχο εισαγωγών από την Αίγυπτο
Επειδή το ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των ιλιγγιωδών αυξήσεων σε αγροτικά εφόδια, φυτοφάρμακα και καύσιμα και η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικών χεριών δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στους Έλληνες παραγωγούς, εξ’ αιτίας των μεγάλων εισαγωγών από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.
Επειδή το γεγονός ότι οι εισαγόμενες Αιγυπτιακές πατάτες δεν έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις συνιστά κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποια θα είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθενται να λάβουν, ώστε η φετινή εγχώρια παραγωγή πατάτας να διοχετευθεί στην αγορά με τιμές που θα καλύπτουν το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής;
- Ποια συγκεκριμένη πολιτική προτίθενται να εφαρμόσουν για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος σε σχέση με τα εισαγόμενα;
- Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος για παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας, με ποια αποτελέσματα και ποιες κυρώσεις επιβλήθηκαν;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:
Έγγραφο (12273763) Έγγραφο (12273764)