32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς την κα Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία των Βουλευτών Τζούφη Μερόπης και Φίλη Νικόλαου και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με θέμα: «Προσλήψεις και αμοιβές διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Προσλήψεις και αμοιβές διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο»
Ι. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) προσφέρει εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανώτατου επιπέδου σε πλήθος μεταπτυχιακών και προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Για το λόγο αυτό προσλαμβάνει κάθε χρόνο ή εξάμηνο ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων ως διδάσκοντες (μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού προσωπικού/Μέλη ΣΕΠ) οι οποίοι από κοινού με τον μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ προσφέρουν το διδακτικό έργο. Η πρόσληψη αυτού του προσωπικού αρχικά γινόταν με συμβάσεις εργασίας και στη συνέχεια έργου, εξαμηνιαίας ή ετήσιας διάρκειας, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών.
Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 οι συμβάσεις του διδακτικού προσωπικού εστάλησαν χωρίς καμία προηγούμενη επικοινωνία με τα επιλεγέντα μέλη ΣΕΠ, τους Συντονιστές των Θεματικών Ενοτήτων ή τους Ακαδημαϊκούς υπευθύνους των Προγραμμάτων, όπως γινόταν από την ίδρυση του ΕΑΠ. Μάλιστα το ΕΑΠ υποχρέωσε τους διδάσκοντες να αποστείλουν τις υπογεγραμμένες συμβάσεις τους εντός δύο εργάσιμων ημερών, χωρίς να έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση όλων όσοι είχαν κάνει ενστάσεις και αφήνοντας ουσιαστικά περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Αντίθετα, όπως διατείνεται το ΕΑΠ, ο καταμερισμός των τμημάτων και η ανάθεση θεματικών ενοτήτων έγινε από πρόγραμμα Η/Υ, με τους Συντονιστές να μην γνωρίζουν καν πόσα τμήματα σχηματίζονται φέτος στις ενότητές τους και να δημιουργούνται διάφορες ακόμη δυσλειτουργίες. Συγκεκριμένα πολλοί διδάσκοντες άλλαξαν, ξαφνικά, Πρόγραμμα Σπουδών και Θεματική Ενότητα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα τόσο στο έργο των διδασκόντων όσο και την ομαλή λειτουργία των Π.Σ.
Όπως μάλιστα αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο Σύλλογος Διδασκόντων ΕΑΠ (28-9-2020) κάποιοι διδάσκοντες (μέλη ΣΕΠ) υποχρεώθηκαν από το ΕΑΠ να αποδεχθούν θέση που αφορούσε προηγούμενη Προκήρυξη, με μικρότερη διάρκεια (5 μηνών) και για μισό τμήμα, άρα με ευτελή αμοιβή ύψους κάποτε 200-250 ευρώ το μήνα, ενώ ήταν ψηλά στην κατάταξη της τρέχουσας προκήρυξης και μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σε ετήσια θεματική ενότητα της πρώτης τους επιλογής με πολύ καλύτερη αμοιβή. Κι αυτό γιατί το ΕΑΠ απέρριψε την εξέταση σχετικού αιτήματός τους για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά. Δηλαδή η Διοίκηση του ΕΑΠ τοποθετεί τους συνεργάτες της ΣΕΠ, αυθαίρετα και χωρίς κανόνες όπου η ίδια κρίνει παραβλέποντας τόσο τις αιτήσεις όσο και τους πίνακες κατάταξης.
ΙΙ.α. Σύμφωνα, εξάλλου, με επιστολή του Συλλόγου διδασκόντων ΕΑΠ (28-9-2020) η φετινή αποστολή των συμβάσεων στα μέλη ΣΕΠ «έκρυβε μια [ακόμα] αρνητική έκπληξη: τη σημαντική μείωση των αποδοχών των [μελών] ΣΕΠ, αφού αφαιρέθηκε η «αποζημίωση επικοινωνίας και εφαρμογής συστημάτων τεχνολογίας». Μάλιστα η αλλαγή πλατφόρμας τηλεεκπαίδευσης του ΕΑΠ, από skype για επιχειρήσεις σε Webex, κατέστησε απολύτως αναγκαία την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού πληροφορικής από τα μέλη ΣΕΠ ώστε να διεκπεραιώνουν επιτυχώς τα καθήκοντά τους. Είναι αληθινά άξιο απορίας «γιατί στη σημερινή συγκυρία, με την απόφαση για λειτουργία των διαδικασιών του ΕΑΠ αποκλειστικά εξ αποστάσεως, και ως εκ τούτου την ανάγκη για πρόσθετο ηλεκτρονικό εξοπλισμό να παραμένει, θεωρήθηκε σκόπιμο να αφαιρεθεί αυτή η εφάπαξ αποζημίωση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη περικομμένη αμοιβή» των διδασκόντων/μελών ΣΕΠ. Συνεπώς, την αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού και υπηρεσιών θα κληθούν να την καλύψουν από την τσέπη τους οι διδάσκοντες.
β. Επίσης, μειώθηκε περαιτέρω η αποζημίωση «των μελών ΣΕΠ των διδασκόντων» για την εξέταση φοιτητών προηγουμένων ετών, ενώ σε πολλές συμβάσεις δεν προβλέπεται καν η σχετική αποζημίωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μέλη ΣΕΠ θα λάβουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ λιγότερα από το ήδη πενιχρό συνολικό ποσό που θα έπαιρναν –δηλαδή από 600-650 ευρώ για τμήμα πάνω από 25 άτομα, η μηνιαία αποζημίωση πέφτει στα 450-500 ευρώ. Σημειώνεται ότι παράλληλα μειώθηκε η αποζημίωση των μελών ΣΕΠ για τις εξετάσεις και αφαιρέθηκαν 200 ευρώ από την αμοιβή των βοηθών συντονιστών. Η παραπάνω εξέλιξη σημειώνεται μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία το ΕΑΠ θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από οδοιπορικά και μίσθωση αιθουσών, λόγω ακριβώς εφαρμογής της τηλεεκπαίδευσης.
γ. Ωστόσο η περιπέτεια των διδασκόντων δεν σταμάτησε στη φάση της επιλογής καθώς το ΕΑΠ τους επιφύλαξε μια επιπλέον παράλογη ταλαιπωρία προκειμένου να εισπράξουν την αμοιβή τους. Ενώ δηλ. από την ίδρυση του ΕΑΠ, η καταβολή των αμοιβών των μελών ΣΕΠ γινόταν με έναν απλό τρόπο, φέτος για πρώτη φορά επελέγη μια αδιανόητης έμπνευσης γραφειοκρατική διαδικασία. Ειδικότερα, με σχετική επιστολή καλούνται τα μέλη ΣΕΠ να υποβάλλουν: 1. Ονομαστική κατάσταση αμειβόμενων τρίτων, 2. Εντολή πληρωμής, 3. Πινάκιο αμοιβής, 4. Τίτλο κτήσης, 5. Ασφαλιστική ενημερότητα, 6. Φορολογική ενημερότητα, 7. Υπεύθυνη δήλωση τίτλου κτήσης, 8. Βεβαίωση απογραφής στον ΕΦΚΑ, 9. Πρωτότυπη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου, 10. Πρωτότυπη Βεβαίωση Ν. 1256/82. Συνεπώς εν συνόλω ζητούνται, για πρώτη φορά και μάλιστα μετ’ επιτάσεως να υποβληθούν δέκα (10) «πρωτότυπα» έγγραφα σε καιρό πανδημίας!!! Μόνο οι οδηγίες – διευκρινίσεις για την αποστολή των ως άνω δικαιολογητικών κάλυπταν έντεκα (11) σελίδες! Η απαίτηση αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου η φυσική επίσκεψη σε υπηρεσίες είναι αδύνατη ή πάντως περιορισμένη και όλη η αλληλογραφία γίνεται ηλεκτρονικά! Όταν όλα τα έγγραφα πια διακινούνται ηλεκτρονικά το ΕΑΠ ζητάει «πρωτότυπα» δικαιολογητικά με σφραγίδες και υπογραφές! Τούτο δε από ένα Πανεπιστήμιο που ενώ λειτουργεί «εξ αποστάσεως» με τηλεεκπαίδευση, εξακολουθεί να απαιτεί την υποβολή πρωτότυπων (χάρτινων) εγγράφων τονίζοντας ότι «σκαναρισμένα έγγραφα … ΔΕΝ γίνονται δεκτά»! Όπως μάλιστα αναρωτιέται ο Σύλλογος Διδασκόντων ΕΑΠ (16-11-2020) «ο ΕΛΚΕ του ΕΑΠ υποχρεώνει τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν εκείνοι τα στοιχεία του τίτλου κτήσης, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πολλά λάθη και συνακόλουθες καθυστερήσεις στην έναρξη καταβολής των αμοιβών.»
Επειδή αυτές οι ενέργειες προκαλούν προβληματισμό και απειλούν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των ακαδημαϊκών διαδικασιών του ΕΑΠ, σήμερα που η ύπαρξή τους είναι περισσότερο από αναγκαία.
Επειδή η περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομικών απολαβών χιλιάδων διδασκόντων, μέσω μείωσης αποδοχών είναι αδικαιολόγητη και παράνομη.
Επειδή το αφήγημα, γενικά της Κυβέρνησης και, ειδικά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ότι «η πανδημία είναι ευκαιρία», βρίσκει πρόθυμους θιασώτες μέλη της Διοίκησης του ΕΑΠ, για να χειροτερεύσουν τους όρους εργασίας στα ΑΕΙ και να ενισχύσουν τη λογική της φτωχοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια κα. Υπουργός:
- Γιατί η διαδικασία επιλογής μελών ΣΕΠ και ανάθεσης θεματικής ενότητας δεν έγινε σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες και το ακαδημαϊκό προσωπικό; Πώς πρόκειται να διορθωθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και αφορούν τη μετακίνηση μελών ΣΕΠ από μια θεματική ενότητα σε άλλη;
- Γιατί αφαιρέθηκε η αμοιβή τεχνολογικού εξοπλισμού από τις αποδοχές των μελών ΣΕΠ; Προτίθεται η κυρία Υπουργός να επαναφέρει το επίδομα αυτό;
- Γιατί επιβαρύνθηκε με τόση γραφειοκρατία η διαδικασία μισθοδοσίας των διδασκόντων του ΕΑΠ; Προτίθεται η κ. Υπουργός να απλοποιήσει τη διαδικασία επαναφέροντας την παλιά απλή;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νικόλαος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραίτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαράλαμπος Μαμουλάκης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία