Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, κατατέθηκε επερώτηση προς τον αντίστοιχο Υπουργό σχετικά με την ερώτηση που είχαν καταθέσει 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με θέμα: «Γαλάζια άλωση» πριν την ιδιωτικοποίηση και στον ΔΕΔΔΗΕ;, στις 10-9-2020.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ κατ΄ άρθρο 134 παρ.2 ΚτΒ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αθήνα , 23 Δεκεμβρίου 2020
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 καταθέσαμε 45 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την υπ’ αριθμ. 9432/440 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει ως εξής :
Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα : «Γαλάζια άλωση» πριν την ιδιωτικοποίηση και στον ΔΕΔΔΗΕ;
«Φοβάμαι ακόμα και για μπλακ άουτ στη ΔΕΗ και γι’ αυτό δεν κοιμάμαι τα βράδια», δήλωνε ο κύριος Χατζηδάκης τον Ιούλιο του 2019. Και ενώ δημοσιεύματα στοχοποιούσαν τον ΔΕΔΔΗΕ αναφέροντας ότι η οικονομική του ένδεια έχει καταστήσει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας επισφαλές, πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι: «το δίκτυο διανομής αποτελεί το πιο κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στη λειτουργική κερδοφορία της με ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως και για αυτό το λόγο η ΔΕΗ αναζητά τις κόκκινες γραμμές που θα διασφαλίζουν ουσιαστική συμμετοχή στο μάνατζμεντ μετά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει της δρομολογούμενης διαδικασίας μερικής ιδιωτικοποίησης».
Ο κύριος Χατζηδάκης έθεσε ως στόχο πρώτης προτεραιότητας, από την ημέρα που ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την προετοιμασία του εδάφους για την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, ενός πολύ σημαντικού εργαλείου για το μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού μας συστήματος. Η μέθοδος ήταν προφανής, και παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε και στη ΔΕΗ, η απαξίωση ενός καθαρά κερδοφόρου φορέα.
Παράλληλα, ο υπουργός έδραξε την ευκαιρία να «βολέψει», κατά την προσφιλή τακτική της πολιτικής παράταξης στην οποία ανήκει, «γαλάζια παιδιά» με παχυλούς μισθούς και στο ΔΕΔΔΗΕ, όπως έκανε στη ΔΕΗ και σε πολλούς άλλους φορείς που εποπτεύει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Αλήθεια, πώς συνδέονται αυτές οι ενέργειες με τον φόβο του Υπουργού για μπλάκ άουτ, και με ποιο τρόπο η «άλωση» του ΔΕΔΔΗΕ προ της ιδιωτικοποίησης ξορκίζει αυτόν το φόβο;
Υπάρχουν καταγγελίες για «στελέχη από τη αγορά» που καταλαμβάνουν θέσεις στο οργανόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, με κριτήριο την πολιτική τους ταυτότητα, και μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις που δημιουργούνται ειδικά για αυτούς. Καταγγέλλεται η δημιουργία πληθώρας νέων διευθυντικών θέσεων, ακόμα και σε διευθύνσεις με λίγους εργαζόμενους, εις βάρος των συμφερόντων του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών. Υποστηρίζεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που διευθύνσεις λίγων εργαζομένων, «σπάνε» σε τρεις (3) Διευθύνσεις για να δημιουργηθούν οι Διευθυντικές θέσεις!!
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε όμως να «αξιοποιήσει» και την πανδημία για να παραβιάσει τους κανόνες διαφάνειας και ανταγωνισμού και να προβεί σε προμήθειες υγειονομικού υλικού και υπηρεσιών με απευθείας αναθέσεις. Αποτέλεσμα είναι η τακτοποίηση «ημετέρων» και η κατασπατάληση των χρημάτων των πολιτών. Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε αντίστοιχο περιστατικό σύναψης προνομιακών συμβάσεων με ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο, μετά από «συστάσεις» του Υπουργείου Υγείας.
Επειδή τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος και κατασπατάλησης πόρων των πολιτών
Επειδή οι δημόσιες υποδομές κοινής ωφέλειας δεν μπορεί να αποτελούν χώρο «βολέματος» πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και σύναψης συμβάσεων με επωφελείς όρους για κάποιους ιδιώτες και αδιαφανείς διαδικασίες
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
- Ποιες αλλαγές έγιναν στον οργανόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, μετά την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στις 17.10.2019; Ποιες θέσεις ευθύνης δημιουργήθηκαν σε μέσο, ανώτερο και ανώτατο επίπεδο και τι αλλαγές σε θέσεις ευθύνης έγιναν την ίδια περίοδο;
- Ποιο είναι το μισθολογικό κόστος των διευθυντικών στελεχών ανά θέση και ανά βαθμίδα ευθύνης και με ποιες αποφάσεις ορίστηκαν οι αμοιβές των στελεχών σε θέση ευθύνης τομέα, διεύθυνσης και γενικής διεύθυνσης;
- Έχουν προβλεφθεί μπόνους επίτευξης στόχων για τα Διευθυντικά Στελέχη και τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, με ποια κριτήρια και τι ποσά ;
- Έχει ανατεθεί σε κάποια εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο η αξιολόγηση του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ; Με ποια διαδικασία και με ποιο κόστος;
- Τι μέσα προστασίας των εργαζομένων και της διοίκησης και γενικά τι υγειονομικό εξοπλισμό προμηθεύτηκε ο ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID19, από την έναρξη της πανδημίας. Με ποιες διαδικασίες έγινε η προμήθεια και οι συμβάσεις, ποιο ήταν το συνολικό κόστος, ποιες είναι οι τελικές τιμές μονάδας (πχ. τιμή ανά μάσκα) και με ποια εισήγηση επιλέχθηκε το είδος και η ποσότητα των μέσων προστασίας;
- Σε ποιες συμβάσεις με διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αναλύσεων, με εταιρείες καθαριότητας και απολύμανσης, και γενικά συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID19 έχει προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, με ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το συνολικό κόστος κάθε σύμβασης και ποια η κοστολόγηση ανά υπηρεσία;
Ζητούμε επίσης να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών τα παρακάτω έγγραφα:
–Το οργανόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ τον Ιούνιο του 2019 και το σημερινό οργανόγραμμα.
-Το άθροισμα των αμοιβών των Διευθυντικών στελεχών (Αναπληρωτών και Βοηθών Διευθυντών, Διευθυντών, Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών Επικουρίας(!)) τον Ιούνιο του 2019 και σήμερα, όπως και οι αμοιβές ανά θέση ευθύνης.
-Οι προκηρύξεις και οι συμβάσεις προμήθειας υγειονομικού υλικού και μέσων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και οι συμβάσεις με επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης, εργαστηριακών αναλύσεων αλλά και απολύμανσης και καθαριότητας.
-Οι αναθέσεις σε μελετητικές και συμβουλευτικές εταιρείες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν υπογραφεί μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ και τα αντίστοιχα τεύχη διακήρυξης, αν υπάρχουν, ή οι σχετικές αποφάσεις των οργάνων διοίκησης και διεύθυνσης του ΔΕΔΔΗΕ
Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Η ερώτηση δεν απαντήθηκε εμπρόθεσμα ούτε κατατέθηκαν τα αιτούμενα έγγραφα, για αυτό τον λόγο την επανακαταθέσαμε στις 2 Νοεμβρίου με αριθμό πρωτόκολλου 1349/333 οπότε και πάλι δεν απαντήθηκε εμπρόθεσμα. Τελικά η γραπτή απάντηση του Υπουργείου μας κοινοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από τη συζήτηση της ερώτησης μας με την διαδικασία του άρθρου 130 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής στις 22.12.2020, στη συζήτηση κλήθηκε να απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Οικόνομου όμως, δεν κατέθεσε τα αιτούμενα έγγραφα ενώ είχε παρέλθει άπρακτη η οριζόμενη από το άρθρο 133 παρ.3 προθεσμία ούτε οι απαντήσεις που δόθηκαν αποτελούν επαρκή απάντηση στις ερωτήσεις που θέσαμε.
Κατόπιν τούτου το περιεχόμενο της ως άνω ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων μετατρέπεται σε περιεχόμενο επερώτησης κατά το άρθρο 134 παρ.2 του Κανονισμού της Βουλής.
Επερωτάται ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί της μη κατάθεσης των αιτούμενων με την αρχική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων και συγκεκριμένα :
–Του οργανογράμματος του ΔΕΔΔΗΕ τον Ιούνιο του 2019 και του σημερινού οργανογράμματος
-Του αθροίσματος των αμοιβών των Διευθυντικών στελεχών (Αναπληρωτών και Βοηθών Διευθυντών, Διευθυντών, Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών Επικουρίας(!)) τον Ιούνιο του 2019 και σήμερα, όπως και των αμοιβών ανά θέση ευθύνης.
-Των προκηρύξεων και των συμβάσεων προμήθειας υγειονομικού υλικού και μέσων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και των συμβάσεων με επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης, εργαστηριακών αναλύσεων αλλά και απολύμανσης και καθαριότητας.
-των αναθέσεων σε μελετητικές και συμβουλευτικές εταιρείες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν υπογραφεί μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ και των αντίστοιχων τευχών διακήρυξης, αν υπάρχουν, ή των σχετικών αποφάσεων των οργάνων διοίκησης και διεύθυνσης του ΔΕΔΔΗΕ και καλείται να καταθέσει τα ως άνω έγγραφα στη Βουλή.
Ο επερωτών βουλευτής
Φάμελλος Σωκράτης
Η σχετική απάντηση:
11463663