Ερώτηση κατέθεσαν 42 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Μετανάστευσης & Ασύλου, με πρωτοβουλία των Βουλευτών Φάμελλου Σωκράτη, Ψυχογιού Γεώργιου, Μπουρνούς Γιάννη και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: “Ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία των προσφύγων οι συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ Καρα Τεπέ της Λέσβου”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
- Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Μετανάστευσης και Ασύλου
Θέμα: Ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία των προσφύγων οι συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ Καρα Τεπέ της Λέσβου
Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Καρά Τεπέ της Λέσβου είναι ζοφερές αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν την κατάσταση και αναφέρουν ότι οι συνθήκες του καταυλισμού είναι άθλιες, χωρίς ηλεκτροδότηση και τρεχούμενο νερό, ειδικά τους χειμερινούς μήνες καθώς οι σκηνές που διαμένουν οι προσφυγές προορίζονται για θερινή διαμονή. Επιπλέον η κακοκαιρία και ο παγετός που πλήττει τις τελευταίες μέρες το σύνολο της χώρας καθιστούν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εξαιρετικά ακατάλληλες και επικίνδυνες.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ)και σε σχέση με το υδρογεωλογικό καθεστώς, η θέση Μαυροβούνι, εμφανίζει φαινόμενα τοπικής υφαλμύρινσης, με βάση το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, και επειδή τοποθετείται στην έξοδο επιμήκους λεκάνης εκτιμάται ότι σε επεισόδια έντονης βροχόπτωσης θα παρουσιάζονται φαινόμενα συσσώρευσης επιφανειακών απορροών, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα του μόλυβδου στην περιοχή, που τίθεται από θέσεις φορέων και δημοσιεύματα. Ειδικότερα και σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στην περιοχή του ΚΥΤ Καρά Τεπέ και έχει αναρτηθεί στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων[1], πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Μαυροβουνίου, τμήμα της οποίας λειτουργούσε σαν πεδίο βολής, δώδεκα (12) δειγματοληψίες. Τα δέκα (10) από τα δώδεκα δείγματα παρουσιάζουν τιμές μικρότερες των οριακών που ορίζονται διεθνώς. Στις υπόλοιπες δύο δειγματοληψίες που λήφθηκαν στην περιοχή πρόσκρουσης των σφαιρών και πτώσης βολών στους πρόποδες του δυτικού βορειοδυτικού τμήματος της πλαγιάς του λόφου Μαυροβούνι, εμφανίστηκαν υψηλές τιμές συγκέντρωσης μόλυβδου, οι οποίες, παρότι είναι κάτω των διεθνών ορίων, στη μελέτη τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των σκηνών στο ΚΥΤ καθώς και στη λήψη μέτρων για αποφυγή ενδεχόμενης δημιουργίας σκόνης σε περιόδους ξηρασίας και ισχυρών ανέμων.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανακοινώσεις, δήλωσε ότι στο έδαφος του προσφυγικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. Επίσης αναφέρει ότι δεν έχουν προκύψει επίπεδα παρουσίας μόλυβδου εντός της οριοθετημένης περιοχής, τα οποία να απαιτούν ειδικότερες παρεμβάσεις και αναθεώρηση του σχεδιασμού των κατασκευαστικών έργων στην προσωρινή δομή, αλλά δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με την επισήμανση του ΕΑΓΜΕ ότι, έστω και αν οι ποσότητες είναι κάτω των ορίων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ανακοινώσεις τους, τονίζουν ότι είναι εξωφρενικό από πλευράς Κυβέρνησης να γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος έκθεσης και να μην προχωρά άμεσα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία των ανθρώπων, ιδιαίτερα όταν η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι ότι ακόμη και έκθεση σε χαμηλά επίπεδα έχει συνδεθεί με σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών.
Επειδή η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων των προσφύγων δεν είναι επιλογή, είναι νομική και ηθική υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Επειδή ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ είναι πάνω σε μπαζωμένη θαλάσσια περιοχή χωρίς κάποια ειδική μελέτη.
Επειδή οι εικόνες ανθρώπων να διαμένουν σε πλημμυρισμένες σκηνές και παιδιά να στέκονται στις λάσπες και στα χιόνια, δεν τιμά κανέναν
Επειδή το καθαρό περιβάλλον αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους διασφάλισης της ανθρώπινης υγείας.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να ληφθούν οι επισημάνσεις της μελέτης του ΕΑΓΜΕ, ώστε να προστατευθούν οι προσφυγές που διαμένουν στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ από την παρουσία συγκεντρώσεων μόλυβδου, που ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα έχει συνδεθεί με σοβαρές βλάβες;
- Εφόσον το ΚΥΤ Καρά Τεπέ βρίσκεται σε θέση, που σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων θα παρουσιάζονται φαινόμενα συσσώρευσης επιφανειακών απορροών, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβούν τα αρμόδια υπουργία, ώστε να προστατευθούν οι πρόσφυγες από συσσώρευση επιφανειακών απορροών ιδιαίτερα εν μέσω χειμερινής περιόδου;
- Με δεδομένο τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την νησιωτική περιοχή και ειδικά της Λέσβου, ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν από πλευράς Κυβέρνησης ώστε να προστατευθούν οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ Κατά Τεπέ, από τα χιόνια και τον παγετό;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γεώργιος
Μπουρνούς Γιάννης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
[1]https://www.hrw.org/sites/default/files/media_2021/01/EAGME_Lesvos%20-fin-Jan2021.pdf.
______________________________
Ακολουθεί η σχετική απάντηση:
ΒτΕ ΑΠ 4271-17.2.2021_signed.pdf