Την ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού και Οικονομικών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη με θέμα: «Απολύσεις εργαζομένων οδηγών τουριστικών λεωφορείων εν μέσω πανδημίας», συνυπογράφει η Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 2 Μαρτίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Τουρισμού
Οικονομικών
Θέμα: «Απολύσεις εργαζομένων οδηγών τουριστικών λεωφορείων εν μέσω πανδημίας»
Η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πανδημίας και όλοι κληθήκαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας μάλιστα, με αίσθημα ευθύνης, πολύ περισσότερα από αυτά που αναλογούν στον καθένα ξεχωριστά. Δυστυχώς η πολιτική της Κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμβαδίζει με την προσπάθεια της κοινωνίας να αντέξει την πανδημία και την επιδίωξη να βγούμε όρθιοι από την υγειονομική κρίση.
Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι ο κόσμος της εργασίας δέχτηκε τεράστιο πλήγμα όλους αυτούς τους μήνες. Επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους και ταυτόχρονα τις συμβάσεις των εργαζομένων τους. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιβιώσουν με αποζημίωση ειδικού σκοπού, την οποία στις περισσότερες περιπτώσεις καθυστέρησαν να λάβουν. Εποχιακοί εργαζόμενοι κλήθηκαν να ζήσουν με επιδότηση ανεργίας για συγκεκριμένους μήνες μέσα στο 2020, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που από την απραξία της Κυβέρνησης να νομοθετήσει ορθά, απεντάχθηκαν ακόμα και από παροχές του ΟΑΕΔ.
Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική θωράκιση του εισοδήματος και της απασχόλησης μέσα στην πανδημία.Με λίγα λόγια η στήριξη από το κράτος είτε δεν ήρθε ποτέ, είτε δεν επαρκεί.
Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει ή πρόκειται να βάλουν λουκέτο, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο δρόμο. Υπάρχουν βέβαια και επιχειρήσεις που συνεχίζουν την λειτουργία τους, αλλά προχωρούν σε απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση.
Δύο περιστατικά σημειώνονται στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα. Στην πρώτη περίπτωση εταιρεία προχώρησε σε αναιτιολόγητη, ομαδική απόλυση δεκαοκτώ (18) εργαζόμενων οδηγών τουριστικών λεωφορείων.
Στην δεύτερη περίπτωση επιχείρηση γνωστοποιεί σε δεκαεπτά (17) εργαζόμενούς της, ότι δεν θα προχωρήσει σε επαναπρόσληψή τους, λόγω μείωσης του στόλου των λεωφορείων που εκμεταλλεύεται. Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε καταβολή αποζημίωσης, καθώς ακριβώς λόγω της μείωσης του στόλου των λεωφορείων, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αυτής.
Όπως διαπιστώνεται, οι “πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις” σας στο εργασιακό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής μόνο στην εξαθλίωση όλων των κλάδων των εργαζομένων και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε απολύσεις.
Επειδή για τις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ., με Υπουργική Απόφαση προβλέφθηκε αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων, συνολικά ύψους έως του ποσού των 21.007.300 ευρώ.
Επειδή οι εν λόγω εταιρείες την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, είχαν θέσει υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας τους εργαζομένους.
Επειδή όλο αυτό το διάστημα τις εισφορές των εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή δεν επωμίστηκαν οι εργοδότες.
Επειδή πρόκειται να μειωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 για τα τουριστικά λεωφορεία.
Επειδή οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν εξασφαλίσει μέτρα στήριξης,αλλά εν τέλει αποδεικνύεται ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων δεν είναι δεδομένη.
Επειδή οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως βαρίδι.
Επειδή η πρόβλεψη ακυρότητας των απολύσεων, για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, μόνο για ισόχρονο μετά την άρση της αναστολής.
Επειδή η υγειονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα στο εργασιακό γίγνεσθαι και ως Κυβέρνηση οφείλετε αρχικά να προστατεύετε τον κόσμο της εργασίας από φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ταυτόχρονα λόγω των συνθηκών να μεριμνείτε τα δέοντα ώστε να μην δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η θέση των εργαζομένων, η πλειονότητα των οποίων βρέθηκε άνεργη για μεγάλο χρονικό διάστημα και απ ότι φαίνεται οδηγείται ξανά σε ανεργία.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
- Προτίθεστε να εξαντλήσετε κάθε μέσο και έλεγχο για να εξακριβωθεί αν η απόλυση των εργαζομένων είναι παράνομη και καταχρηστική και αν ναι, σκοπεύετε να αποκαταστήσετε τη νομιμότητα;
- Για ποιους λόγους ενώ η διοχέτευση των χρημάτων γίνεται για να καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, εν τέλει οι εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις;
- Για ποιούς λόγους ταυτόχρονα με την θεσμοθέτηση των μέτρων στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης αυτών των επιχειρήσεων,δεν φροντίσατε να θεσπίσετε ρήτρα μη μείωσης του υπάρχοντος προσωπικού;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού:
_4715_40 ΒΟΥΛ ΚΟ ΣΥΡ_ΑΠΟΛ ΕΡΓΑΖ ΟΔΗΓΩΝ ΤΟΥΡ ΛΕΩΦ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜ.pdf
Ακολουθεί απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4715 ΣΥΝΕΡ. ΕΡΓ.pdf