34 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με πρωτοβουλία της Βουλευτή Βοιωτίας Πούλου Παναγιού και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Συστηματική περικοπή επιδομάτων και άλλων παροχών σε βάρος των εργαζομένων στην ΕΑΒ».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 28 Απριλίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Συστηματική περικοπή επιδομάτων και άλλων παροχών σε βάρος των εργαζομένων στην ΕΑΒ»
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στον τομέα των αμυντικών αεροναυπηγικών κατασκευών, με κύριο καθήκον την υποστήριξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ταυτόχρονα, η ΕΑΒ έχει καταφέρει να αποκτήσει σημαντική διεθνή φήμη, ως φερέγγυος συνεργάτης πολλών αεροναυπηγικών κολοσσών, με το άριστο έργο μηδενικής αστοχίας που παράγει εδώ και δεκαετίες σε τεχνολογίες αιχμής, μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών.
Ωστόσο, το σημαντικότερο πλεονέκτημα της εταιρείας είναι διαχρονικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Στο υψηλής εξειδίκευσης και μακράς εμπειρίας προσωπικό της ΕΑΒ οφείλονται κυρίως οι αξιοσημείωτες τεχνολογικές επιδόσεις της, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σε διάφορες περιπτώσεις ως εφάμιλλες των καλύτερων εκπροσώπων του κλάδου διεθνώς.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελεί το πολυτιμότερο προσόν της, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει τίποτα για την στήριξή του. Αντίθετα, έχει βάλει από την πρώτη στιγμή τα εργασιακά δικαιώματά του στο στόχαστρο της πολιτικής της. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, ως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, και ο κος. Σταϊκούρας, εργαλειοποιούν συστηματικά τον ρόλο του εσωτερικού ελεγκτή, με στόχο την μεθόδευση ανατροπών σε κεκτημένα δικαιώματα, αλλά και περικοπών σε δεδουλευμένα πολλών ετών. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα σημαντικότερα από αυτά.
Καταρχάς, με ευθύνη της Κυβέρνησης συνεχίζεται η απαράδεκτη εκκρεμότητα με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που, αν και έχει υπογραφεί, παραμένει ανεφάρμοστη. Μολονότι έχει γίνει πλήθος παρεμβάσεων στο Υπουργείο Οικονομικών και την διοίκηση της εταιρείας, οι υπεύθυνοι αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν το εγκεκριμένο σχέδιο της ΣΣΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο δεν εφαρμόζει διάφορες διατάξεις που προβλέπονται από την ΣΣΕ, όπως είναι αυτή περί αποζημίωσης της αποχώρησης συνταξιοδότησης. Πρόκειται για ένα μικρό ποσό, η καταβολή του οποίου συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς των εργαζομένων, ενώ παλαιότερα λειτουργούσε και ως κίνητρο αποχώρησης, έναντι προσλήψεων νέων εργαζομένων, επιστημόνων ή πιστοποιημένων τεχνολόγων, με στόχο την ανανέωση του προσωπικού. Πλέον όμως, το Υπουργείο θεωρεί ότι η αποζημίωση αυτή αυξάνει αδικαιολόγητα και υπέρμετρα το μισθολογικό κόστος και αρνείται την καταβολή της. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να ενισχύεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση «εγκλωβισμού» πολλών εργαζομένων που θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα ή μέσα στο επόμενο διάστημα.
Επίσης, το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της εταιρείας υποχρεώνει εργαζόμενους σε επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, τα οποία είτε καταβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, είτε αφορούν σε επιδόματα που διαχρονικά ο μέτοχος επέτρεπε να καταβάλλονται στους εργαζόμενους.
Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό είναι και το ζήτημα της περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο προσωπικό της ΕΑΒ, για το οποίο μάλιστα είχε κατατεθεί σχετική Ερώτηση τον περασμένο Μάιο από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ[1] που το Υπουργείο άφησε αναπάντητη.
Είναι γνωστό ότι σε μεγάλους και περιβαλλοντικά επιβαρυμένους βιομηχανικούς χώρους η καταβολή του επιδόματος αυτού σε όλους τους εργαζόμενους τεχνικών ή υποστηρικτικών ειδικοτήτων αποτελεί κοινή και αυτονόητη πρακτική, την οποία όμως πλέον η Κυβέρνηση υπονομεύει. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΑΒ, όπου το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να εργάζεται καθημερινά σε περιβάλλον επιβαρυμένο με ποικίλους επικίνδυνους παράγοντες (βιολογικούς, χημικούς, φυσικούς, ραδιενεργούς και άλλους), οι οποίοι μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβείς για την υγεία. Ωστόσο, με πρόταση του εσωτερικού ελεγκτή και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζόμενους, η εταιρεία τώρα περικόπτει ή τροποποιεί επί τα χείρω το συγκεκριμένο επίδομα.
Δυστυχώς, οι εξελίξεις αυτές σε βάρος των εργαζομένων που μεθοδεύει το Υπουργείο, συνοδεύονται και από απαράδεκτες κινήσεις κομματικού ελέγχου της διοίκησης και των υπηρεσιών της εταιρείας, μέσω αθέμητων αλλαγών στο Οργανόγραμμα. Είναι δεδομένο πως η εκάστοτε διοίκηση δικαιούται να επιλέγει τους συνεργάτες της, ωστόσο, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τώρα εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην κατάρτιση του Οργανογράμματος. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα η εναλλαγή σε μεσαίες και ανώτερες διοικητικές θέσεις να γίνεται πλέον με αποκλειστικό κριτήριο την προώθηση των κομματικά «ημέτερων».
Επομένως:
Επειδή η ΕΑΒ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς και τεχνολογικούς πυλώνες της εθνικής άμυνας, ενώ συμβάλλει και στην εθνική οικονομία, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στην δυσμενή συνθήκη της διπλής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Επειδή η ΕΑΒ καλείται να υλοποιήσει τα πολύ σημαντικά συμβόλαια που είχαν υπογραφεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν τόσο τα ελληνικά προγράμματα (αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 και Ρ3), όσο και την παραγωγή τμημάτων αεροσκαφών (F16 και C130J), στα πλαίσια της παραγωγικής διαδικασίας της Lockheed Martin για την διεθνή αγορά.
Επειδή η κατεδάφιση εργασιακών κεκτημένων, μέσω περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, και άλλων παροχών, εις βάρος του προσωπικού, θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της εταιρείας και την οδηγεί σε αποδιοργάνωση.
Επειδή την ίδια στιγμή που υπόσχεται την «ανάπτυξη», η Κυβέρνηση απαξιώνει την μεγαλύτερη δημόσια βιομηχανία αμυντικής αεροπορικής τεχνολογίας, προκειμένου να μεθοδεύσει το ξεπούλημά της.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
(1) Προτίθεται να προχωρήσει έστω και τώρα σε ενεργοποίηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στην ΕΑΒ που, αν και έχει υπογραφεί, παραμένει ανεφάρμοστη;
(2) Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε άρση των περικοπών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και στις λοιπές παροχές, μισθολογικές και μη, των εργαζόμενων στην ΕΑΒ;
(3) Θα υλοποιήσει επιτέλους κάποιον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την ΕΑΒ, ο οποίος θα της επιτρέψει να λειτουργεί υπό δημόσιο έλεγχο προς όφελος της εθνικής άμυνας και οικονομίας ή στοχεύει στην πλήρη απαξίωσή της, προκειμένου να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίησή της;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Πούλου Γιώτα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πολάκης Παύλος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
[1] https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11267493.pdf