47 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Δικαιοσύνης και Βουλευτή Κιλκίς, Αγαθοπούλου Ειρήνης και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: « Τροποποίηση άρθρου 336 παρ. 4 ΠΚ, απαλοιφή της συναίνεσης».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Δικαιοσύνης
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: « Τροποποίηση άρθρου 336 παρ. 4 ΠΚ, απαλοιφή της συναίνεσης»
Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης(απόφαση υπ’ αριθ. Πρωτ 11820/Φ.340/3/3/2020, ΑΔΑ:ΩΚ3ΖΩ-ΝΟΖ) και υπό την Προεδρία του κ. Μαργαρίτη, Καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ, συστάθηκε Ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή σκοπός της οποίας είναι: «η διαρκής παρακολούθηση τόσο του τρόπου εφαρμογής από τη Νομολογία όσο και του βαθμού αποδοχής από την επιστήμη των διατάξεων του Π.Κ. και του Κ.Π.Δ., η συναγωγή ουσιαστικών διαπιστώσεων από την αντικειμενική παρακολούθηση αυτών, η αξιολόγηση των διαπιστώσεων και η υπόδειξη διορθωτικών παρεμβάσεων-τροπολογιών όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο». Βάσει των προτάσεων της Νομοπαρασκευαστικής και όπως αυτές όπως ήλθαν στο φως της δημοσιότητας σε διάφορα δημοσιεύματα, οι παρεμβάσεις-τροπολογίες διακρίνονται εν πολλοίς από την αυστηροποίηση των ποινών αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν στον ΠΚ.
Πέραν του επίδικου περί της αυστηροποίησης των ποινών, και κατά πόσο συνάδει με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές ως προς την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων του ΠΚ, στο εν λόγω πόρισμα της Επιτροπής, με βάση τα δημοσιεύματα, επιχειρείται μια ουσιαστική τροποποίηση του άρθρου 336, παρ.4, αυτή της απαλοιφής του όρου, “χωρίς τη συναίνεση του/της παθόντος/σας” για τις περιπτώσεις (άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ) εξαναγκασμού σε σεξουαλική πράξη, καθώς κρίθηκε, με βάση το σκεπτικό της Επιτροπής, πως είναι δύσκολο να αποδειχτεί σε δικαστήριο. Έτσι η νέα προτεινόμενη διάταξη, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, διαμορφώνεται ως εξής “ Αν η τέλεση της γενετήσιας πράξης έγινε με βία ή απειλή άλλης, πλην εκείνης της παρ. 1, μορφής τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη” και επιχειρείται εκ νέου η επαναφορά του ορισμού του βιασμού σε πρότερη βάση, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ως προς την πραγματική πρόθεση της Επιτροπής και του Υπουργού κ. Τσιάρα, να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την έμφυλη βία και τον βιασμό σε βάρος των γυναικών και όσων άλλων την υφίστανται.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως ο συγκεκριμένος όρος, του βιασμού ως πράξη μη συναίνεσης των προσώπων, (άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ) που συμπεριελήφθη στον Ποινικό Κώδικα, όπως κυρώθηκε με τον Ν. 4619/2019, και με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιουλίου 2019 έγινε με σκοπό τη συμμόρφωση με την Σύμβαση της Κων/πολης (άρθρο 36, παρ. 1 και 2).
Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλο και περισσότερες χώρες, ενσωματώνουν στις νομοθετικές τους ρυθμίσεις ανάλογες διατάξεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν πραγματικά και να προστατεύσουν τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, ως ελάχιστη προϋπόθεση στον αγώνα για τη βία κατά των γυναικών, αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής στις χιλιάδες γυναίκες που βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, έχασαν την ζωή τους αντιστεκόμενες στον κακοποιητή τους. Είναι ακόμα νωπή η μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη και του ειδεχθούς τρόπου που δολοφονήθηκε, επειδή δεν συναίνεσε στους βιαστές της.
Πρόσφατα μάλιστα και η Σλοβενία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, (04/06/21) αλλάζει τον νομικό ορισμό του βιασμού υπό μια βασισμένη στη συναίνεση προσέγγιση ενώ επί του παρόντος διεξάγονται επίσης διαβουλεύσεις για παρόμοια νομοσχέδια στην Ισπανία και την Ολλανδία.
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι σε μια περίοδο που η κακοποίηση και η έμφυλη βία κατά των γυναικών κατά την διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε κατακόρυφα, που οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες και προσφάτως η σωρεία καταγγελιών για την σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση των γυναικών, στην εργασία, στο σπίτι, στον δρόμο, σε όλες τις εκφάνσεις και πτυχές της κοινωνικής ζωής έλαβε την μορφή χιονοστιβάδας, η απαλοιφή της συναίνεσης αποτελεί αναδίπλωση, νομιμοποιεί την κουλτούρα του βιασμού, αφήνοντας περισσότερο εκτεθειμένες τις γυναίκες σε κάθε μορφής έμφυλης βία. Αντίστοιχα και η εκκωφαντική σιωπή και απουσία της Υφυπουργού, αρμόδιας και για την Ισότητα των Φύλων, κ. Συρεγγέλα, γεννά προβληματισμό ως προς τους όρους και τον τρόπο που εξυπηρετεί πραγματικά και ουσιαστικά την ισότητα των φύλων.
Μας ανησυχούν, τέλος, ιδιαίτερα τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο κ. Τσιάρας και πρόσφατα, ως προς το πώς αντιλαμβάνεται την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, ο οποίος, παραβιάζοντας κατάφορα διεθνείς συνθήκες και παρά τις αντιδράσεις εκατοντάδων φορέων, ευρωπαϊκών και εθνικών, κατέστησε νόμο τις διάτρητες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου για χάριν ενός ισχυρού λόμπι, σε βάρος πρωτίστως των παιδιών και των γυναικών.
Με βάση τα παραπάνω,
Αιτούμαστε
Την κατάθεση της έκθεσης προτάσεων – πορίσματος της Επιτροπής, εφόσον έχει κατατεθεί και
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Προτίθενται να υιοθετήσουν το Πόρισμα της Επιτροπής για την εν λόγω τροποποίηση του άρθρου 336, παρ. 4 του ΠΚ, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, η οποία όμως παραβιάζει την Σύμβαση της Κων/πολης;
- Έχει λάβει γνώση του Πορίσματος και της πρότασης της επικείμενης τροποποίησης η Υφυπουργός, αρμόδια και για την Ισότητα των φύλων, και αν ναι, ποια η άποψη αυτής και της ΓΓ της ΓΓΔΟΠΙΦ;
Οι ερωτώντες/σες Βουλευτές/τριες
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος