36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Εξωτερικών και Βουλευτή Πέλλας, Τζάκρη Θεοδώρας και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί»
Σε κατάσταση απορρύθμισης έχουν εισέλθει το τελευταίο διάστημα οι υγειονομικές δομές της Χώρας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) μετά τη θέση σε εφαρμογή του μέτρου της Κυβέρνησης που προβλέπει αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί και δεν προσκομίζει το σχετικό πιστοποιητικό.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 10.000 υγειονομικοί μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσοστό 8-12% του συνόλου των εργαζομένων στις υγειονομικές δομές της Χώρας. Το ποσοστό αναστολής σε γιατρούς είναι μικρότερο και ανέρχεται περίπου σε 5% που αντιστοιχεί σε 800-1.000 γιατρούς, αριθμός ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς σε πολλές δομές υγείας ορισμένοι γιατροί είναι μοναδικοί στην ειδικότητά τους και έτσι δημιουργείται μεγάλο ζήτημα κυρίως για τις νοσοκομειακές δομές της επαρχίας. (πχ ένας ιατρός – ογκολόγος στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ο Διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Έδεσσας ο οποίος έχει νοσήσει κ.λπ.). Αυτό συμβαίνει δε σε μια χρονική περίοδο που η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το «επιδημιολογικό αποτύπωμα» της επιστροφής των εκδρομέων του καλοκαιριού μπορεί να διαμορφώσει ένα εκρηκτικό μείγμα για την εξάπλωση του κορονοϊού εν τω μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Η Κυβέρνηση αφού απέτυχε να πείσει για την ανάγκη του εμβολιασμού με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι λίγο κάτω από 60% για λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, προκαλώντας στο εθνικό σύστημα υγείας «συνθήκες εμφράγματος» καθώς δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα τόσο με τους εργαζομένους όσο και με τους ασθενείς.
Επιχειρείται από την Κυβέρνηση μια άνευ προηγουμένου «επίθεση» προς το υγειονομικό προσωπικό που καταγράφει ήδη πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, στοχοποιώντας το ως τάχα υπεύθυνο για τη διασπορά του κορονοϊού, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ. Μιλάμε για εκείνο το υγειονομικό προσωπικό, που όταν ξεκίνησε η μάχη κατά της covid 19, μπήκαν στον αγώνα χωρίς όπλα, χωρίς να δυσανασχετήσουν, χωρίς να γνωρίζουν ούτε καν πως θα προστατευτούν (να θυμίσουμε ότι στην αρχή ούτε οι μάσκες υποτίθεται πως δεν ήταν αναγκαίες) προσφέροντας τη βοήθειά τους σε όποιον το είχε ανάγκη. Αυτούς τους υγειονομικούς ΗΡΩΕΣ που χειροκροτούσε όλη η Ελλάδα, σήμερα η Κυβέρνηση «τους στέλνει στην αναστολή εργασίας» με συνοπτικές διαδικασίες.
Επειδή οι περίπου 10.000 υγειονομικοί που πρόκειται να μπουν σε αναστολή εργασίας αντιπροσωπεύουν ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού (περίπου 0,1%) που ουσιαστικά καθόλου δεν πρόκειται να προσφέρει στο χτίσιμο του επιθυμητού τείχους ανοσίας (η επίσημη ενημέρωση στις 2/9/21 αναφέρει ότι με δυο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 5.757.051 άτομα και με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου 6.100.565 άτομα), γεγονός που δείχνει πόσο λίγο (εντελώς ανεπαίσθητα) επηρεάζει τον εμβολιασμό όλος αυτός ο εκβιασμός. Αντίθετα προσφέρει πολύ αρνητική δημοσιότητα.
Επειδή η απορρύθμιση που πρόκειται να δημιουργηθεί στο ΕΣΥ είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (τείχος ανοσίας). Αποστερεί από το εμβολιαστικό εγχείρημα τον κύριο παράγοντα της πειθούς προκαλώντας τεράστια αναστάτωση και αναταραχή (άδειες, αλλαγή βαρδιών, κινητοποιήσεις, απογοήτευση κ.λπ.) επηρεάζοντας κυρίως τους υγειονομικούς που θα παραμείνουν στην εργασία τους.
Επειδή πρόκειται για εργαζόμενους που λόγω της φύσης της εργασίας τους έχουν εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί στη χρήση μέτρων αυτοπροστασίας και κατά συνέπεια η διασπορά του κορονοιού περιορίζεται, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση πιο ήπιων μέτρων όπως αυτά που ισχύουν στις πλείστες χώρες του κόσμου καθώς το μικρό αυτό ποσοστό (8-10%) επιτρέπει την ανακατανομή των θέσεων με απασχόληση των μη εμβολιασμένων σε άλλες θέσεις για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεται να καταργήσει το μέτρο της αναστολής εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, προκειμένου να προληφθεί έστω και την ύστατη στιγμή η απορρύθμιση του ΕΣΥ;
- Αντί της υιοθέτησης του ακραίου μέτρου της αναστολής εργασίας που πρόκειται να απορρυθμίσει το ΕΣΥ, προτίθεται να προχωρήσει σε επιπλέον ελέγχους (με επίδειξη rapid test, PCR, επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης κλπ) προκειμένου οι υγειονομικοί χώροι να γίνουν πιο ασφαλείς; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πείσει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να εμβολιαστούν;
- Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ εν μέσω αύξησης των αναγκών λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας που δεν θα συμπεριλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Ελευθεριάδου Τάνια
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος