50 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Βαρδάκη Σωκράτη και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Η αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δήμων, των Δ.Ε.Υ.Α. και ο κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Εσωτερικών
Οικονομικών
Θέμα: «Η αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δήμων, των Δ.Ε.Υ.Α. και ο κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας»
Το θέμα της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάζει κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας ιδιωτών, επαγγελματιών, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως των ΟΤΑ Α βαθμού, οι δημοτικές επιχειρήσεις των οποίων αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΗ ως ιδιώτες.
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από το Πρωθυπουργό, αλλά και μεταγενέστερα από τον Αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δεν ανταποκρίνονται στις διαμορφούμενες ανάγκες, καθώς ήδη οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εκδοθεί μετά τις εξαγγελίες, είναι ανησυχητικά αυξημένοι.
Σε ότι αφορά τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει μια σειρά επιπτώσεων για τους δημότες του εκάστοτε Δήμου. Χαρακτηριστικά, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, με επιστολή της, προς τους Αρμόδιους Υπουργούς (06/10/2021/Αριθ. Πρωτ: 840), αναλύει αυτές τις συνέπειες και ζητά να υλοποιηθούν πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος της αύξησης του ενεργειακού κόστους των Δήμων, των Δ.Ε.Υ.Α. και του κινδύνου ενεργειακής φτώχειας που αυτό συνεπάγεται για τους δημότες, σε όλα τα επίπεδα.
Στο επίπεδο λειτουργίας και στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, το αυξημένο κόστος ενέργειας, που αναλαμβάνουν οι Δήμοι και ιδίως οι Δ.Ε.Υ.Α, ξεπερνά το 21% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους. Οι Δημοτικές επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζονται ως δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα που λειτουργούν μάλιστα βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις, αλλά ως κοινοί καταναλωτές.
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το κόστος λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων (όπως ύδρευσης και αποχέτευσης) θα μετακυλήσει στους δημότες, Το ίδιο προκύπτει και για τους ΤΟΕΒ και τους αγρότες/παραγωγούς, αφού θα αυξηθεί και η τιμή του αρδευτικού νερού.
Επειδή, οι δήμοι βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη, έχουν καλύτερη γνώση των εκάστοτε ειδικών συνθηκών και αναγκών, πρέπει να στηριχθούν στην προσπάθεια ανακοπής του ενδεχόμενου να περιέλθουν πολλοί δημότες σε ενεργειακή φτώχεια.
Επειδή, το ενεργειακό κόστος θα μετακυλιστεί στο κόστος ενός κοινωνικού αγαθού, του νερού, το οποίο διαχειρίζονται δημοτικές επιχειρήσεις.
Επειδή, θα υπάρξει επίπτωση και στο κόστος παραγωγής αγροτικών αγαθών, λόγω της αύξησης στο αρδευτικό νερό.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύουν να πάρουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δήμοι;
- Θα συμπεριληφθούν Δήμοι και οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ;
- Θα ικανοποιηθεί το αίτημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., η οποία ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες, καθώς οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν επακόλουθο την αύξηση στην τιμή του νερού;
- Θα υπάρξει αντιστοίχιση της τιμής του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης με αυτής στα τιμολόγια των ΤΟΕΒ;
- Θα υπάρξουν θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την αδειοδότηση και σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ενεργειακών κοινοτήτων;
- Θα υπάρξει μέριμνα ώστε να δεσμευτεί στο δίκτυο διανομής επαρκής «χώρος» (καθώς παρατηρείται κορεσμός του δικτύου διανομής) για την εγκατάσταση ΑΠΕ από Δήμους, Δ.Ε.Υ.Α. και Ενεργειακές Κοινότητες για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών;
- Θα προβλεφθούν και θα υλοποιηθούν άμεσα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία κάνοντας χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τέτοιων εγχειρημάτων με ευνοϊκούς όρους; Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της εξαγγελίας του κ. Υπουργού για χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων Δήμων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος -Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζειμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος –Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Ακολουθούν οι σχετικές απαντήσεις:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 168_signed.pdf168 (2021)_ΔΕΥΑ_και _ενεργειακό_κόστος.pdf