Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τον νέο προσδιορισμό των ΜΜΖ με αναδρομική ισχύ, που οδηγεί σε απώλεια επιδοτήσεων των πραγματικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατέθεσε ερώτηση με την συνυπογραφή 31 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ζητώντας την κατάργηση ή τροποποίηση της νέας ΚΥΑ που αφορά στην «Κατανομή Βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» και την αναίρεση της αιφνιδιαστικής απόφασης για την αναδρομική ισχύ της.
Η νέα ΚΥΑ, στην οποία γίνεται διαχωρισμός για πρώτη φορά στην ηλικία των αμνοεριφίων με αντιστοίχιση σε 0,05 MMZ, αντί για 0,15 MMZ που ίσχυε μέχρι τώρα, στα ζώα κάτω του ενός (1) έτους, βρίσκει εξ’ απήνης τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι υπέβαλαν την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2021 με άλλα δεδομένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της μη δυνατότητας ενεργοποίησης δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση, να υποστούν απώλεια ή μεγάλη μείωση στο δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης, συνεπεία της μείωσης των επιλέξιμων εκτάσεων, λόγω της μείωσης των υπαρχόντων ΜΜΖ.
Επιπρόσθετα, στην ΚΥΑ εξαιρούνται από την ενεργοποίηση δικαιωμάτων οι χοιρομητέρες, οι κάπροι, τα παράγωγα χοιρίδια και τα ιπποειδή.
Είναι όχι μόνο άδικο, αλλά και απαράδεκτο, να κόβονται επιδοτήσεις από τους πραγματικούς κτηνοτρόφους ευνοώντας ανθρώπους που είναι άσχετοι με την παραγωγή, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από κτηνοτροφικούς φορείς, για την κατανομή των βοσκοτόπων, επί της κυβέρνησης ΝΔ.
Γραφείο Τύπου
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2021
Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Ο νέος προσδιορισμός των ΜΜΖ με αναδρομική ισχύ, οδηγεί σε απώλεια επιδοτήσεων των πραγματικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ευνοώντας περαιτέρω απόδοση μέρους του εθνικού αποθέματος σε ανθρώπους άσχετους με την παραγωγή.
Μετά την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την «Κατανομή Βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» με τη διάκριση, ως προς την ηλικία, των αμνοεριφίων που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε, δημιουργούνται προβλήματα σε κάποιες υπάρχουσες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ.2 της νέας ΚΥΑ, ορίζεται ότι: «α) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας ενός (1) έτους και άνω ανεξαρτήτως φύλου = 0,15ΜΜΖ. β) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,05ΜΜΖ». Ο νέος αυτός ηλικιακός διαχωρισμός οδηγεί σε μείωση των ΜΜΖ για τα αμνοερίφια μικρότερης ηλικίας ενός έτους και σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 (ΦΕΚ 4585, 5/10/2021) , η εφαρμογή της έχει αναδρομική ισχύ για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021 και εφεξής.
Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί κατά την υποβολή της δήλωσης Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2021 το είδος επιλέξιμων ζώων ήταν 0,15ΜΜΖ/ζώο για όλα τα αμνοερίφια, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, και με βάση αυτό οι παραγωγοί υπέβαλαν τη δήλωσή τους. Με την αναδρομική ισχύ της νέας ΚΥΑ αρκετοί κτηνοτρόφοι είναι εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της μη δυνατότητας ενεργοποίησης δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση υπόκεινται σε απώλεια ή μεγάλη μείωση στο δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιλέξιμων εκτάσεων λόγω μείωσης των υπαρχόντων ΜΜΖ.
Επιπρόσθετα, στην ΚΥΑ εξαιρούνται από την ενεργοποίηση δικαιωμάτων οι χοιρομητέρες, οι κάπροι, τα παράγωγα χοιρίδια και τα ιπποειδή. Αποτέλεσμα της ΚΥΑ είναι να κόβονται επιδοτήσεις από τους πραγματικούς κτηνοτρόφους και μέσω του Εθνικού Αποθέματος να ευνοούνται άνθρωποι άσχετοι με την παραγωγή, όπως καταγγέλθηκε επανειλημμένα από κτηνοτροφικούς φορείς για την κατανομή των βοσκοτόπων επί της κυβέρνησης ΝΔ.
Επειδή, αποφάσεις με αναδρομική ισχύ δημιουργούν συνθήκες αιφνιδιασμού, ανασφάλειας και αλλαγής μη προβλεπόμενων δεδομένων,
Επειδή, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα με την αύξηση του κόστους παραγωγής από την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, στην ενέργεια, στο πετρέλαιο κίνησης και τα αγροεφόδια,
Επειδή, είναι αναγκαία η ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου και όχι η αποδυνάμωσή του,
Επειδή, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθεστε να καταργήσετε ή να τροποποιήσετε την εν λόγω ΚΥΑ ώστε να διασφαλιστούν οι κτηνοτρόφοι που θίγονται από αυτήν και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν δικαιώματα ενίσχυσης τώρα και στο μέλλον;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Ψυχογιός Γιώργος
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
264_προσδιορισμός νέων ΜΜΖ-2.pdf