42 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Αθλητισμού και Πολιτισμού και Βουλευτή Αχαΐας, Αναγνωστοπούλου Αθανασίας και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: “Αποψίλωση στελεχών και υποβάθμιση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoυς κ. κ. Υπουργούς
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Εσωτερικών
Θέμα: Αποψίλωση στελεχών και υποβάθμιση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης
Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) αποτελεί ειδική περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συστάθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 97/1999 (Φ.Ε.Κ. 104/Α/26.5.99), με σκοπό την οργάνωση και την υλοποίηση των έργων συντήρησης και αναστήλωσης που εκτελούνται στην Ακρόπολη. Από το 1975 δε την επιστημονική ευθύνη για την εκτέλεση των έργων στα μνημεία της Ακρόπολης έχει η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) διεπιστημονική επιτροπή που στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες.
Σήμερα στην ΥΣΜΑ απασχολούνται με βάση όσα αναγράφονται στον ιστότοπο της υπηρεσίας: «…155 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων: αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, αρχαιολόγοι, χημικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, συντηρητές και τεχνικοί συντήρησης, μαρμαροτεχνίτες, εργατοτεχνίτες και διοικητικοί υπάλληλοι. Η διεπιστημονική συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων και η εξειδίκευση του προσωπικού εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των έργων Ακροπόλεως, χάρη στην οποία αυτά έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση».(https://www.ysma.gr)
Στα 45 και πλέον χρόνια εγχώριας και διεθνούς δράσης της, η ΥΣΜΑ έχει συμβάλλει σημαντικά στην διαχείριση, συντήρηση και αναστήλωση μνημείων, έχει την επιστημονική ευθύνη για την υλοποίηση των έργων στην Ακρόπολη, συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια κα, ενώ ενημερώνει και το κοινό με, εκθέσεις, ξεναγήσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.
Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4829/2021 του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις» στο άρθρο 20 παρ.6 ορίζεται μεταξύ άλλων, ότι καταργείται το καθεστώς εξαίρεσης (γενικός κανόνας) των αποσπάσεων που ίσχυε με βάση την παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4440/2016 για ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου. Ανάμεσα, σε αυτές είναι και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» για τις συνέπειες και τις μεθοδεύσεις από την εφαρμογή του ν. 4829/2021 («Καταργούν την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης;», Π. Κρημνιώτη, 7.10.2021): «[…] Δεδομένου ότι όλο το προσωπικό της ΥΣΜΑ είναι αποσπασμένο από άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, όπως ορίζει το προεδρικό διάταγμα 97/1999 με το οποίο δημιουργήθηκε, ουσιαστικά καταργείται η συγκεκριμένη υπηρεσία. Μήπως ευσχήμως ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των εργασιών αναστήλωσης και συντήρησης στα μνημεία της Ακρόπολης από ιδιώτες εργολάβους και ιδρύματα και όχι από το εξειδικευμένο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού;».
Ενώ με έμμεσο τρόπο καταργείται η νευραλγική Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης την ίδια στιγμή με απόφαση της υπουργού πολιτισμού εγκρίνεται εκτέλεση εργασιών μεγάλου εύρους, όπου την αυτεπιστασία θα αναλάβει η ΥΣΜΑ. Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθ. 474060/11/10/2021 απόφαση της υπουργού πολιτισμού εγκρίνεται το υποέργο 1 «Επεμβάσεις αναστήλωσης, συντήρησης, ανάδειξης στα μνημεία της Ακρόπολης» του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ», απολογιστικά με αυτεπιστασία από την ΥΣΜΑ. Πέρα από τις ασάφειες στους όρους της απόφασης (λ.χ. αναφορά σε υπό έγκριση μελέτες) γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για το πώς μια αποδυναμωμένη υπηρεσία μπορεί να αναλάβει την αυτεπιστασία ενός μεγάλου έργου που θα απασχολεί τουλάχιστον 80 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τον σκοπό αυτό. Επίσης, η προκαλούμενη συνολική δαπάνη ύψους 8.200.000,00 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η αποτελεσματική διαχείριση και απορρόφησή της χρειάζεται μια πλήρως οργανωμένη υπηρεσία, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εκτέλεσής της. Τέλος, τίθενται και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου. Συνεπώς, είναι οξύμωρο να απονευρώνεται μια υπηρεσία από το στελεχιακό της δυναμικό και ταυτόχρονα να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.
Επειδή, είναι πρόδηλο ότι η εφαρμογή του ν. 4829/2021 θα αποψιλώσει μια νευραλγική υπηρεσία που έχει ως κύριο έργο την συντήρηση και αναστήλωση της Ακρόπολης και των εμβληματικών μνημείων.
Επειδή, έχουν εξαγγελθεί μακροπρόθεσμες – πέραν του ενός έτους -παρεμβάσεις στο μνημείο της Ακρόπολης.
Επειδή, έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 10 εκ. ευρώ για αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη.
Επειδή, η υπηρεσία στελεχώνεται από υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι έχουν αποκτήσει και την απαιτούμενη εμπειρία – εξειδίκευση και τεχνογνωσία.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Με βάση το υπάρχον οργανόγραμμα της υπηρεσίας, πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν σε κάθε τμήμα (εργαστήρια, συνεργεία, γραμματεία, λογιστήριο κ.ά.). Πόσοι εξ αυτών είναι αποσπασμένοι από άλλη υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ ή άλλου φορέα;
2) Πόσες ανακλήσεις αποσπάσεων έχουν γίνει μέχρι σήμερα; Πώς θα καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από την εφαρμογή του ν. 4829/2021, όπου οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα κληθούν να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις;
3) Τι πρόβλεψη υπάρχει για την συνέχιση των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη; Θα εξακολουθήσουν να εκτελούνται από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ή πλέον από 10/9/2022 το αργότερο θα εκτελούνται καθ’ ολοκληρίαν από ιδιωτικά συνεργεία;
4) Πώς μία αποδυναμωμένη υπηρεσία μπορεί να αναλάβει και να εγγυηθεί την αποτελεσματική διαχείριση μεγάλων αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
ΜεΪκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών:
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 293_13-10-2021.pdfΑκολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:
18 Αποψίλωση στελεχων και υποβάθμιση της ΥΣΜΑ.pdf