“Η κ. Κεραμέως θεωρεί ρουσφέτι, με δήλωσή της, την ίδρυση του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά. Την ρωτώ να απαντήσει ευθέως αν θεωρεί ότι κάναμε “ρουσφέτι” στην Καστοριά και να πάψει να κρύβεται. Σε κάθε περίπτωση είμαι περήφανη γι’ αυτό το “ρουσφέτι”! Ήταν υποχρέωση μου. Η ΝΔ και όλοι οι λαλίστατοι τοπικοί της παράγοντες, που όταν κυκλοφόρησε σκόπιμα μια φήμη, κατά τη συζήτηση για τη συγχώνευση ΑΤΕΙ και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ότι θα γίνει μόνο ένα τμήμα στην Καστοριά, με δημόσιες δηλώσεις τους μιλούσαν για καταστροφή και ζητούσαν να φέρουμε στην Καστοριά μέχρι και τμήμα Βιοϊατρικής! Όταν έγιναν 5 τμήματα και επιπλέον 2 διετή τμήματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σιώπησαν. Τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ τα κλείνει ένα – ένα, έχουν πάθει αφωνία. Εγώ δεν θα πάψω να αγωνίζομαι για τον τόπο μου. Αν θεωρούν “ρουσφέτι” την ίδρυση των σχολών στην Καστοριά, το αποδέχομαι και τους προσκαλώ να κάνουν και αυτοί ανάλογα “ρουσφέτια” για τον τόπο μας και όχι μόνο για τους κουμπάρους και τους κολλητούς τους”.
Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία με έδρα την Καστοριά»
Μετά την κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας, την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ., η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Κεραμέως ανακοίνωσαν, στις 7 Νοεμβρίου 2019, την αναστολή της λειτουργίας και την συνολική επανεξέταση της αναγκαιότητας ίδρυσης 37 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ίδρυσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σύμφωνα με απάντηση της κ. Κεραμέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 14 Νοεμβρίου 2019 σε ανάρτηση του κ. Τσίπρα, μετά από την επίσκεψη του στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, η αναστολή της λειτουργίας των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων οφείλεται στο ότι δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, ο απαιτούμενος σχεδιασμός και είχαν “ρουσφετολογικό χαρακτήρα”.
Ανάμεσα στα Τμήματα των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται, είναι και το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, που θα λειτουργούσε το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 με έδρα την Καστοριά.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Θεωρεί ότι είναι “ρουσφέτι” η ίδρυση του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών που θα λειτουργούσε το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 στην Καστοριά;
- Μπορεί να μας απαντήσει η κα. Υπουργός αν τελικά θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο τμήμα με έδρα την Καστοριά και πότε;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:
Μαρούσι, 21-2-2020
ΠΡΟΣ : Τη Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού
Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων
ΚΟΙΝ : Βουλευτή κ.
– Ολυμπία Τελιγιορίδου
(Δια της Βουλής των Ελλήνων)
ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση
με αριθμό 2294/2-12-2019»
Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 2294/2-12-2019, την οποία κατέθεσε η Βουλευτής κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου με θέμα «Αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία με έδρα την Καστοριά», σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Σύμφωνα και με το από 7-11-2019 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.), η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. με αίσθημα ευθύνης και με μόνο γνώμονα τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας σπουδών προχώρησε στην αναστολή της έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας 37 τμημάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), τα οποία δημιουργήθηκαν βιαστικά και πρόχειρα με διαδοχικούς νόμους της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μάλιστα σε διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο ακόμη, προκαλώντας βίαιη αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη με τα γνωστά δυσάρεστα παρεπόμενα.
Η πράξη αυτή είναι χαρακτηριστική της αντίληψης της νέας ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της Κυβέρνησης συνολικά, ως προς το αγαθό της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μακριά από μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές λογικές με τις οποίες πορεύθηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση, και σταθεροί στην πολιτική μας θέση για την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, έγκαιρα αναλήφθηκε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και λίαν προσφάτως ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο ν. 4653/2020 (Α’12) ο οποίος θέσπισε την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), διάδοχο σχήμα της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Η ΕΘ.Α.Α.Ε. διαθέτει αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και έχει αποστολή να συμβάλλει στη διαμόρφωση και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση και να αξιολογεί και να πιστοποιεί την ποιότητα της λειτουργίας των Α.Ε.Ι.
Σκοπός είναι τόσο τα εν λόγω 37 Τμήματα συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως και οποιαδήποτε νέα τμήματα προταθούν προς ίδρυση στο μέλλον από τα αρμόδια συλλογικά όργανα των Α.Ε.Ι. να εξετάζονται στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και να τεκμηριώνονται από τις αναγκαίες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η ΕΘ.Α.Α.Ε. έχει εισηγητικό ρόλο προς το Υ.ΠΑΙ.Θ. για οποιεσδήποτε αλλαγές στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ευθύνη και χρέος της πολιτείας απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια είναι να προσφέρει το πλαίσιο και όλα τα εχέγγυα για σπουδές υψηλής ποιότητας προκειμένου και οι τίτλοι σπουδών να έχουν αντίκρισμα και προοπτικές, αλλά και η ίδια η χώρα να ωφεληθεί στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Παιδεία έχει ανάγκη από τη χάραξη μιας συνεκτικής μακροπρόθεσμης στρατηγικής με διάρκεια που υπερβαίνει τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ενδυνάμωση των θεσμών και αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή η νυν ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει έμπρακτα και έγκαιρα εκκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τον Σεπτέμβριο του 2019, τα αποτελέσματα του οποίου φαίνονται από το άριστο επίπεδο συνεργασίας και την πορεία των νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Τέλος, σημειώνεται ότι για το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο ιδρύθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4610/2019 (Α΄70), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του εν λόγω άρθρου, κατά την ημερομηνία κατάθεσης της εν λόγω Ερώτησης, δεν είχε περιέλθει στην αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος η οποία να προσδιορίζει την έναρξη λειτουργίας του ανωτέρω Τμήματος, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ