Ερώτηση κατέθεσαν 40 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιώργου Ψυχογιού και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Να μην βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ που εδώ και χρόνια στηρίζουν τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας και των ΚΥΤ».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2021
Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Μετανάστευσης και Ασύλου
ΘΕΜΑ: «Να μην βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ που εδώ και χρόνια στηρίζουν τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας και των ΚΥΤ»
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας οι αρμόδιοι Υπουργοί συνεχίζουν να αδιαφορούν για την τύχη των εργαζόμενων του προγράμματος «Πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και δομές προσωρινής φιλοξενίας μέσω Δήμων, Περιφερειών και της Υπηρεσίας Υποδοχής και ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής – Γ’ κύκλος». Πρόγραμμα το οποίο είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2019.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους που κλήθηκαν να στηρίξουν τη λειτουργία των δομών εν μέσω της πανδημίας, χωρίς να τους παρέχονται, στις περισσότερες περιπτώσεις τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά ούτε και τα απαραίτητα υλικά ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο ρόλο τους. Ως αποτέλεσμα κλήθηκαν να χρησιμοποιούν χρήματα από τον πενιχρό μισθό τους για να εξασφαλίζεται τόσο η υγεία των ίδιων όσο και η εκπλήρωση των εργασιών που τους είχαν ανατεθεί.
Οι καθυστερήσεις στις παρατάσεις που δόθηκαν, κατόπιν της αρχικής οκτάμηνης διάρκειας, στις συμβάσεις των εργαζόμενων, ήταν κατά κανόνα με καθυστέρηση, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να παραμένουν στο μεσοδιάστημα χωρίς εισόδημα, εν αναμονή της Υπουργικής Απόφασης, πολλοί και πολλές εξ’ αυτών που εργάζονταν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, αναγκάζονταν να διατηρούν τα μισθωτήρια συμβόλαιά ενοικίασης χωρίς όμως να έχουν ούτε τον μισθό αλλά ούτε και το σχετικό επίδομα που δικαιούνται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της τελευταίας παράτασης του προγράμματος που, αν και είχε λήξει από τα μέσα Απριλίου, δόθηκε μόλις τον Οκτώβριο, με καθυστέρηση 5 μηνών και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνει τους εργαζόμενους των οποίων στο μεσοδιάστημα οι δομές είχαν κλείσει ή είχαν μετακινηθεί, θέμα για το οποίο αν και έχει ερωτηθεί σχετικά η κυβέρνηση, δεν έχει δοθεί απάντηση.
Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον αρμόδιο τομεάρχη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας κατά την οποία με επιδόθηκε η κάτωθι επιστολή, σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων:
«Είμαστε οι εργαζόμενοι του Γ’ κύκλου στις δομές υποδοχής προσφύγων.
Από το Γενάρη του 2019 εργαζόμαστε προσφέροντας σε έναν πολύ σημαντικό τομέα για τη χώρα και την κοινωνία.
Από το Γενάρη του 2019 έχουμε εργαστεί μόνο 20 μήνες καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να σπάσει τα 2 χρόνια που μπορεί να διαρκέσει η σύμβασή μας σε ολιγόμηνες συμβάσεις με κενά μεταξύ τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να διαλύεται ο προγραμματισμός των οικογενειών μας αλλά και να μην μπορούμε να κατοχυρώσουμε δικαίωμα για πλήρες επίδομα ανεργίας.
Από το Γενάρη του 2019 εργαζόμαστε με υλικά που ολοένα και λιγοστεύουν σε σημείο που πλέον τα παρέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την εργασία που προσφέρουμε ακόμη και στην κορύφωση των κυμάτων του COVID, επιλέγει να αποποιηθεί των ευθυνών της αναθέτοντας τις εργασίες που εμείς γνωρίζουμε τόσο καλά σε εξωτερικούς εργολάβους.
Επιλέγει να σπαταλήσει χρήματα και να ξεκινήσει από την αρχή έναν κύκλο εργασιών ενώ εμείς ως Γ’ κύκλος είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προσφέρουμε καλύτερα και οικονομικότερα.
Επιπλέον επιλέγει να αποδεσμεύσει πλήρως τους εργαζόμενους των δομών που έχουν κλείσει ενώ έχει εισπράξει τα χρήματα της μισθοδοσίας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα διαρκή αιτήματα μας για δικαίωση απαντά με δικαιολογίες ότι τα κοινωφελή προγράμματα στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας όταν ακόμη και αυτήν αρνείται να την αναγνωρίσει ώστε να ισχύει για όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Ζητάμε:
– Την άμεση παράταση του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τους 24 μήνες.
– Την αναγνώριση της εργασιακής μας εμπειρίας πλήρως και χωρίς όρους.
Την τοποθέτηση των συναδέλφων μας των κλειστών δομών στις υπάρχουσες ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν.
Οι εργαζόμενοι της Δομής του Σχιστού με ειδικότητες Καθαρισμού, Φύλαξης, Χειρωνακτικών Εργασιών, Δασκάλων, Διοικητικού-Λογιστικού, Ηλεκτρολόγων, Ψυκτικών, Νοσηλευτών, Ψυχολόγων.»
Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω των επιλογών και των παραλείψεων σας.
Αφενός, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει μέριμνα των Υπουργείων για την εξασφάλισή τους, την ίδια στιγμή που ο αρμόδιος Υπουργός φροντίζει να ανανεώσει του μετακλητούς που έχει τοποθετήσει σε οργανικές θέσεις του Υπουργείου και μάλιστα για έναν χρόνο (!), ενώ όχι μόνο δεν έχει ψελλίσει καν μια πρόθεση ανανέωσης ή παράτασης για τους εργαζόμενους του Γ’ κύκλου, αλλά έχει μεταφέρει μεγάλο μέρος των υπηρεσιών που κάλυπταν στους αναδόχους εργολάβους της συμφωνίας πλαίσιο, έναντι πολλαπλάσιου κόστους και χωρίς να διατηρείται η πολύτιμη εμπειρία και οι σχέσεις με την κοινότητα των φιλοξενούμενων που οι εργαζόμενοι του προγράμματος έχουν οικοδομήσει.
Αφετέρου, τα αιτήματα των εργαζόμενων να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους ως προϋπηρεσία δημοσίου, και μάλιστα ως ειδική όπου είναι εφικτό, πέφτουν στο κενό μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και ο ίδιος ο σκοπός του προγράμματος που είναι η επανένταξη μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας, οδηγώντας τους παράλληλα σε αδιέξοδο.
Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσε το Υπουργείο να προκηρύξει θέσεις με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου για μια σειρά υπηρεσιών που έχουν καλυφθεί με τους μέχρι σήμερα τρεις κύκλους του προγράμματος, δίνοντας αυξημένα μόρια για την σχετική προϋπηρεσία, το οποίο θα ήταν πιο ωφέλιμο τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τους φιλοξενούμενους στις δομές αλλά και για τα οικονομικά του Δημοσίου. Βέβαια, είναι γνωστό το κακό προηγούμενο του κ. Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τις προκηρύξεις για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως με την ΜΑ1-2020 που αναίτια ακύρωσε πριν 7 μήνες, λίγο πριν ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
- Θα μεριμνήσουν ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα, τουλάχιστον, μέχρι του περιθωρίου των 24 μηνών, που προβλέπονται από την προκήρυξή του;
- Θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των εργαζομένων όλων των κύκλων του προγράμματος ως προϋπηρεσίας δημοσίου και μάλιστα ειδικής, όπου αυτό είναι εφικτό;
- Θα αποκαταστήσει την αδικία με τους εργαζόμενους που έμειναν εκτός της παράτασης που δόθηκε με την με αρ. 1.4730 Απόφαση (Β’ 4751), δίνοντας τη δυνατότητα να εργασθούν είτε σε κοντινές δομές είτε στους οικείους Δήμους για το εναπομείναν διάστημα;
Οι ερωτώντες/ούσες Βουλευτές/τριες
Ψυχογιός Γιώργος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ακολουθούν οι σχετικές απαντήσεις:
ΒτΕ ΑΠ 2021_23_12_2021 (ΑΑ)_signed.pdf1971E (ΑΑ).pdf