46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία των Βουλευτών Σκούφα Ελισσάβετ και Ξανθού Ανδρέα και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ»
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ασθένεια με δυστυχώς έντονη αυξητική δυναμική στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται πλέον σε 1.074.411 συμπολίτες μας, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας. Σε σχέση με το έτος 2020, καταγράφεται θλιβερή αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 2%. Το ποσοστό αυτό αναλύεται σε ανησυχητική αύξηση 24% του νεογνικού διαβήτη και αύξηση άνω του 22% των περιστατικών ινσουλινοπενίας.
Είναι περισσότερο από επιτακτικό ότι η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί άμεσα και εντατικά με τα λιγότερο φανερά αίτια της παραπάνω έκρηξης της ασθένειας αυτής, που συνδέονται με βαθύτερα με τις διατροφική μας παιδεία και συνήθειες. Ο ρόλος του δημοσίου συστήματος υγείας είναι δογματικά κομβικός. Δεν πρόκειται απλώς για την εκπλήρωση της συνταγματικής επιταγής (παρ. 5 του άρθρου 5 Σ), αλλά για την ανάγκη της οργανωμένης Πολιτείας να έχει πλήρη εικόνα καθενός εξατομικευμένου προφίλ εκ των ασθενών Σακχαρώδη Διαβήτη, προκειμένου να αναδιατάσσει τις πολιτικές του υπουργείου υγείας και να προσαρμόζει αποτελεσματικά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αντλώντας τα αναγκαία συμπεράσματα για την άσκηση προληπτικής πολιτικής.
Λόγω της επί διετία μόνιμης εγκατάστασης της πανδημίας εκ του ιού SARS-COV-2, όλα τα παραπάνω ιατρικώς αυτονόητα έχουν δραματικά περισταλεί, αν βεβαίως ποτέ ήταν σωστά ή πλήρως ανεπτυγμένα στη χώρα μας. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπήρχαν στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την πολιτική που άσκησε και ασκεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εσείς προσωπικά, όχι απλώς δεν καλύφθηκαν από πολιτική σας επιλογή να μην στηρίξετε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά δυστυχώς μεγιστοποιήθηκαν α) λόγω της απασχόλησης του συνόλου σχεδόν του δημόσιου προσωπικού, ασχέτως της ειδικότητάς του σε θέσεις μάχης κατά του κορωνοϊού, εγκαταλείποντας τις εξειδικευμένες δομές του Δημοσίου τομέα (καρκινοπαθών κ.ά.) χωρίς επαρκές ή και καθόλου προσωπικό και β) λόγω της εγκληματικής υπαγωγής μεγάλου ποσοστού των μη εμβολιασμένων υγειονομικών σε αναστολή εργασίας.
Κατ’ αποτέλεσμα, ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη που έκαναν χρόνια χρήση του νοσοκομείων της χώρας για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους έχουν βρεθεί χωρίς ιατρική παρακολούθηση εδώ και περίπου μία διετία, γεγονός που μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για την εξέλιξη της νόσου τους. Η κατάσταση περιγράφεται ως ακόμη χειρότερη (!) για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, οι οποίοι υπό κανονικές (μάλλον ιδανικές) συνθήκες προμηθεύονταν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά, άκρως απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και ίσης σπουδαιότητας με τη φαρμακευτική αγωγή, όπως ταινίες μέτρησης σακχάρου σε ατομικές συσκευές. Πλέον όμως, ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη δε λαμβάνουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά με πρόσφατο παράδειγμα ανασφάλιστο άτομο που παρακολουθείται από το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, το οποίο δεν έλαβε ούτε βελόνες ινσουλίνης για την πένα ινσουλίνης, αλλά ούτε και σκαριφιστήρες. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί ο εξοικειωμένος με την καθημερινότητα ενός διαβητικού προσώπου, το πώς θα μπορέσει χωρίς βελόνα να χορηγήσει την απαραίτητη ινσουλίνη ή πώς θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μέτρηση γλυκόζης αίματος χωρίς σκαριφιστήρα.
Δυστυχώς, ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος χρονίως πάσχων από Σακχαρώδη Διαβήτη «αξιωθεί» να λάβει δωρεάν ταινίες μετρητών σακχάρου, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει, καθώς οι προμήθειες του κάθε νοσοκομείου είναι από διαφορετικές εταιρείες, συχνά (περίπου ανά έτος) αλλάζει και ο κατασκευαστής και οι διαφορετικού τύπου ταινίες δεν είναι μεταξύ τους συμβατές!
Ακόμη, πληθώρα πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη που καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να λάβουν τα (όποια) αναλώσιμα τους χορηγούνται δωρεάν, μεταβαίνουν εκεί από ενίοτε απομακρυσμένες περιοχές και πληρώνουν για τη μετάβασή τους από την τσέπη τους, ενώ υποτίθεται ότι χρειάζονται δωρεάν αναλώσιμα λόγω της οικονομικής τους κατάστασης και θα μπορούσαν (δηλαδή, θα έπρεπε να δύνανται) να εξυπηρετούνται δωρεάν από τα εγγύτερα στην κατοικία τους Κέντρα Υγείας (ΚΥ) ή τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Επειδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) έχει προωθήσει προς το Υπουργείο σας πληθώρα ενημερώσεων δια επιστολών και παρεμβάσεων όπου εκθέτει τα ανωτέρω και ακόμη περισσότερα, άρα το Υπουργείο σας είναι ενήμερο.
Επειδή η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σάς έχει καταθέσει πραγματοποιήσιμη πρόταση για το άνω πρόβλημα, προτείνοντας να ενταχθούν τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να μπορούν να τα προμηθεύονται από εκεί, ώστε να είναι ποιοτικά και αξιόπιστα, είτε να υπάρξει διακριτός προϋπολογισμός από το υπουργείο για τη χορήγηση των υλικών αυτών στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, όπως ακριβώς γίνεται και με τη χορήγηση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του Διαβήτη.
Επειδή η διακινδύνευση της υγείας των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη συμπολιτών μας δεν είναι αποδεκτή πραγματικότητα, ακόμη και στην εποχή μας της παρούσας πανδημίας, όπου «ζυγίζονται» οι κίνδυνοι και προτεραιοποιούνται οι πολιτικές, επειδή ο θάνατος δεν είναι ανατρέψιμη κατάσταση, αλλά και η όποια βλάβη της υγείας των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να είναι ανήκεστος.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Έχει χαράξει κάποια πολιτική για την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και την τακτική τους επανένταξη για παρακολούθηση στις νοσοκομειακές κλινικές;
- Πώς σχεδιάζει να στηρίξει τους ανασφάλιστους διαβητικούς της χώρας μας;
- Μελετά να επιτρέψει τη διάθεση αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών υλικών μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) ή των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ);
- Σχεδιάζει να συμπεριλάβει στους ασθενείς που χορηγείται κατά προτεραιότητα αγωγή με μονοκλωνικά αντισώματα κατά της νόσησης από COVID-19 και τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη;
- Εξετάζει το υπουργείο νέο κύμα προσλήψεων ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας να μπορέσει να λειτουργήσει, όχι μόνον ως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και η λογική και η ανθρωπιά μας;
- Γενικότερα, ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπισης της ανησυχητικής αύξησης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επισημάνθηκε στην αρχή της παρούσας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Ξανθός Ανδρέας
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία )
Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ζεϊμπέκ Xουσεϊν
Ζουράρης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρούλα
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Ακολουθεί σχετική απάντηση:
3000 στήριξη διαβητικών από το δημόσιο σύστημα υγείας στην πανδημία_signed.pdf