Η Ολυμπία Τελιγιορίδου συνυπογράφει ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αμπελουργοί και οινοποιοί της Νάουσας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2020
Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αμπελουργοί και οινοποιοί της Νάουσας»
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αμπελουργοί και οινοποιοί της Νάουσας που ζητούν άμεση στήριξη.
Η πανδημία του κορωνοϊού και οι συνακόλουθοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν επέφεραν δραματική πτώση στην κατανάλωση κρασιού που δεν φαίνεται να ανακάμπτει παρά την άρση των αρχικών απαγορεύσεων, οι οποίες σταδιακά επανέρχονται. Η αγορά παραμένει μουδιασμένη, οι εξαγωγές είναι ακόμα παγωμένες ενώ η τουριστική κίνηση παρέμεινε πολύ περιορισμένη. Επιπλέον, αρκετοί παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι, καθώς ορισμένα οινοποιεία δεν έχουν ακόμη μπορέσει να αποπληρώσουν ούτε την περσινή παραγωγή.
Σε αυτό το πλαίσιο, επικρατεί μεγάλη ανησυχία μεταξύ των παραγωγών της Ζώνης της Νάουσας ότι η φετινή παραγωγή δεν θα απορροφηθεί επειδή, μεταξύ άλλων, τα οινοποιεία έχουν σοβαρό πρόβλημα αποθηκευτικού χώρου, δεδομένης της μη διάθεσης των περσινών ποσοτήτων, λόγω της πανδημίας.
Οι δράσεις που έχουν αναληφθεί έως τώρα όπως, για παράδειγμα, ο πράσινος τρύγος, που υλοποιήθηκε με πολύμηνη καθυστέρηση και αφού οι αμπελουργοί είχαν ήδη υποβληθεί στα έξοδα παραγωγής, φαίνεται ότι δεν έχουν λειτουργήσει καθώς δεν επαρκούν οι χρηματοδοτήσεις που είναι πολύ κάτω του κόστους, ιδιαίτερα δε για τα κρασιά ονομασίας προέλευσης που έχουν και υψηλότερο κόστος παραγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και για την απόσταξη κρίσης όπου οι χαμηλές τιμές απείχαν μακράν από τα κόστη παραγωγής οίνου.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι», δέσμη προτάσεων για στοχευμένα και επαρκώς κοστολογημένα μέτρα, όπως ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση ύψους 30 εκ. ευρώ του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος οίνου, για την αλλαγή χρήσης των σταφυλικών αποθεμάτων, ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας σε αυτή την καλλιεργητική περίοδο. Επίσης, έχει προτείνει να λειτουργήσει το κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής», στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος απορρόφησης προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των κοινωνικών και κρατικών δομών.
Επειδή η πανδημία του covid-19 και οι συνακόλουθοι περιορισμοί επέφεραν δραματική πτώση στην κατανάλωση κρασιού, μεγάλη πίεση στον παραγωγικό κύκλο του σταφυλιού και, κατ’ επέκταση, στο εισόδημα αμπελουργών και οινοποιών.
Επειδή οι έως σήμερα αναληφθείσες δράσεις δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς κινήθηκαν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα δε για τα κρασιά ονομασίας προέλευσης που έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής.
Επειδή δεν έχει οριστεί ως ακατάσχετη η χρηματοδότηση της απόσταξης.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να αυξήσει το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ της απόσταξης μέχρι να αποσυμφορηθεί η ποσότητα οίνου που παραμένει αδιάθετη στις δεξαμενές των οινοποιείων;
2. Προτίθεται να εντάξει όλους τους οινοποιούς του νομού Ημαθίας που θα ζητήσουν ένταξη;
3. Προγραμματίζει να ορίσει ως ακατάσχετη τη χρηματοδότηση της απόσταξης;
4. Θα υπάρξει αύξηση των ποσών για τα κρασιά ονομασίας προέλευσης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
______________________________________
Ακολουθεί η σχετική απάντηση:
11453458