Ερώτηση κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρωτοβουλία του Κώστα Ζαχαριάδη και του Μίλτου Χατζηγιαννάκη και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορλιδου με θέμα: «Καθορισμός κριτηρίων και προϋποθέσεων για την αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα θεραπείας.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: Καθορισμός κριτηρίων και προϋποθέσεων για την αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα θεραπείας
Στην Ελλάδα, υφίσταται νομοθετική πρόβλεψη με το Ν.4830/2021 (ΦΕΚ Α 169/18.9.2021) για την αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Ειδικότερα, στο άρ.21 αναφέρει ότι: [..] «οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς»[..].
Ως Σκύλος Θεραπείας (ΣΘ) (Therapy Dog) νοείται, κάθε σκύλος που έχει εκπαιδευτεί, και έχει πιστοποιηθεί η εκπαίδευση του από αρμόδια κέντρα ή φορείς ή προγράμματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, για θεραπευτική υποστήριξη ή συμμετοχή του σε θεραπευτικά προγράμματα, για άτομα με ψυχικές παθήσεις και αναπηρίες (αυτισμός, νοητική υστέρηση, ψυχο-συναισθηματικές/ψυχοκινητικές διαταραχές κ.λ.π), προκειμένου να υποστηρίξει σε δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής. Ο σκύλος αυτός μπορεί να συμμετέχει περιστασιακά στα προαναφερθέντα προγράμματα ή να υιοθετηθεί από ΑμεΑ που χρήζει υποστήριξης.
Όπως έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε μελέτες, η μέθοδος αυτή αποτελεί μια εναλλακτική ή και συμπληρωματική, ιατρικά αποδεδειγμένη θεραπεία μέσω ζώων ή δια μέσου των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, ψυχολογίας, διάθεσης και ικανότητας, δηλαδή, της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα με την συμμετοχή των ζώων θεραπείας στις ευπαθείς ομάδες και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, διαμέσου της θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων.
Η εκπαίδευση σκύλων θεραπείας πρέπει να γίνεται από άτομο με δίπλωμα Εκπαιδευτή Σκύλου από την Ελλάδα ή χώρα του εξωτερικού, σύμφωνα με το άρθ. 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα με τον Ν.2017/1992 (ΦΕΚ 31 Α της 27.02.1992.)
Επειδή, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουν προχωρήσει περαιτέρω διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των κριτηρίων πιστοποίησης.
Επειδή, είναι απαραίτητο να τεθούν κανόνες, κυρίως ενόψει του γεγονότος ότι η δράση αυτή αφορά στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων, οι οποίοι την έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, πόσο μάλλον και εν μέσω πανδημίας.
Επειδή, εφαρμόζονται, ελλείψει εθνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τα κριτήρια που ήδη έχουν τεθεί και ισχύουν στο μεγαλύτερο Αμερικάνικο οργανισμό Pet Therapy, την Pet Partners (πρώην Delta society) σε πολλούς φορείς προσφοράς θεραπείας μέσω σκύλων θεραπείας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
- Εάν και πότε ακριβώς σκοπεύει να εξειδικευτεί ο Ν. 4830/2021 μέσω υπουργικών αποφάσεων με τον σαφή καθορισμό των κριτηρίων και προδιαγραφών, που θα πιστοποιούνται οι σκύλοι θεραπείας και οι χειριστές τους;
- Τα κριτήρια πιστοποίησης πώς θα προκύψουν;
- Πώς και πότε θα ορισθεί ο φορέας που θα ελέγχει και θα πιστοποιεί, δεδομένου ότι έχουν περάσει τρεις και πλέον μήνες από την έκδοση του οικείου νόμου;
- Εάν έχει έρθει σε επαφή με τους κατάλληλους φορείς για το θέμα προς επίλυση;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ζαχαριάδης Κώστας
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία