Ερώτηση κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με πρωτοβουλία της Αγγελικής Αδαμοπούλου και του Νίκου Φίλη και με τη συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Σημαντικά λειτουργικά προβλήματα για τα Δημόσια ΙΕΚ».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Σημαντικά λειτουργικά προβλήματα για τα Δημόσια ΙΕΚ
Οι Διευθυντές των Δημοσίων ΙΕΚ έχουν περιέλθει σε απόγνωση εξαιτίας των συνθηκών που βιώνουν καθημερινά καθώς καλούνται να καταβάλλουν εξ΄ ιδίων χρήματα για την κάλυψη των απαραίτητων για τη λειτουργία των ΙΕΚ υλικών, ήτοι: γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας κλπ.. Όσον αφορά δε στα υλικά εκπαίδευσης, η διαρκής αγωνία για εξεύρεση χορηγών και δωρητών, έχει καταντήσει επαίτες τους Διευθυντές, ενώ η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της επαγγελματικής κατάρτισης διαμορφώνεται σε επίπεδο ζητιανιάς.
Η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται στην κατάργηση της πάγιας προκαταβολής από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης [ΙΝΕΔΙΒΙΜ] το οποίο είχε αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης με βάση ανάθεση από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης. Παράλληλα πολλά ΙΕΚ λειτουργούν υποστελεχωμένα, ενώ σε μεγάλα ΙΕΚ με 7 θέσεις προσωπικού και πάνω από 500 καταρτιζόμενους, απασχολούνται μόνο 2 άτομα.
Προσφάτως, η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης δημοσίευσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της στην οποία περιγράφει το δυσχερές περιβάλλον και τα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη νομοθετική τους “αναβάθμιση” μόλις πριν από δύο έτη. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος ακολούθως παρατίθεται η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
“Σχεδόν δύο χρόνια μετά την νομοθετική “αναβάθμιση” τους τα Δ.ΙΕΚ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με πολλά προβλήματα άλυτα με προεξάρχοντα τα ακόλουθα:
Α. ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Τα Δημόσια ΙΕΚ δεν έχουν λάβει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2022. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ “φρόντισε” να καταργήσει την πάγια προκαταβολή που είχε καταφέρει ο Γ. Γραμματέας να εξασφαλίσει για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους. Κατόπιν αυτού ψηφίσθηκαν: νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των Δ.ΙΕΚ, τροπολογία για την νομοθέτηση της ΠΑΓΙΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, αλλά και αυτό βεβαίως είναι επισφαλές, για λόγους που δύναται να εφεύρει ή να επικαλεσθεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να μην υλοποιηθεί. Άρα ούτε πιστώσεις στους υπάρχοντες λογαριασμούς ούτε τρόπος χρηματοδότησης. Με το παράδοξο, όσα ΙΕΚ έχουν κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο της παγίας προκαταβολής να τους απαγορεύει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να το χρησιμοποιήσουν. Οι Νόμοι έχουν ψηφισθεί πότε θα εφαρμοστούν;
Όλοι οι Διευθυντές των Δημοσίων ΙΕΚ, έχουμε περιέλθει σε απόγνωση, καταβάλλοντας εξ΄ ιδίων χρήματα για την κάλυψη των απαραίτητων, ήτοι: γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας κλπ. Στην κορυφή της απόγνωσης τοποθετούμε τα υλικά εκπαίδευσης, όπου η εξεύρεση χορηγών και δωρητών, μας έχει καταντήσει επαίτες και την επαγγελματική κατάρτιση σε επίπεδο ζητιανιάς ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ! Αναγκάσθηκαν οι διευθυντές οργανωμένων Δ.ΙΕΚ να ανακοινώνουν την υπαγόρευση θεμάτων της προόδου για τους ανωτέρω λόγους… Προσανατολιζόμαστε δε, αν δεν λυθεί «χθες» το πρόβλημα να αποστείλουμε στους εκπαιδευτές τις συμβάσεις τους να τις εκτυπώσουν… και τέλος να δηλώσουμε αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων κλπ. Ποιος θα καλύψει τα παραπάνω έξοδα και πότε; Πως δουλεύουν τα ΔΙΕΚ χωρίς χρήματα από αρχές Οκτωβρίου;
Β. ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Μετά τις περιορισμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ, παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως ενέκρινε όλες τις εκπρόθεσμες ανακλήσεις, ενώ δεν δέχθηκε να γίνουν συμπληρωματικές αποσπάσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν πολλά ΙΕΚ να λειτουργούν υποστελεχωμένα, ενώ σε μεγάλα ΙΕΚ με 7 θέσεις προσωπικού και με πάνω από 500 καταρτιζόμενους, να απασχολούνται μόνο 2 άτομα. Οι συνθήκες εργασίας στα ΔΙΕΚ είναι δύσκολες γι’ αυτό και όλοι τα αποφεύγουν.
Σαράντα οκτώ μέρες στα ΙΕΚ δεν είχαν τοποθετηθεί νέοι υποδιευθυντές ή είχαν ελάχιστους καθώς υπήρχε μια συγκεχυμένη κατάσταση. Οι καθυστερήσεις της επεξεργασίας της προκήρυξης, της δημοσίευσης των οριστικών πινάκων μοριοδότησης επέφεραν την τοποθέτησή τους μετά την έναρξη του εξαμήνου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ελλείψεις υποδιευθυντών σε πολλά ΙΕΚ. Καμία νέα προκήρυξη για την πλήρωση των κατά προσέγγιση 50 κενών θέσεων που δε γνωρίζουμε πότε θα καλυφθούν.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΟΝ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΕΚΔΒΜ&Ν ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΙΝΕΔΙΒΙΜ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση ΤΩΡΑ! Εάν όντως τους ενδιαφέρει να εξακολουθεί να λειτουργεί η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ.”
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Προτίθεται να προβεί άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ζοφερές συνθήκες, οι οποίες υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αγγελική Αδαμοπούλου
Φίλης Νικόλαος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπύρος
Κόκκαλης Βασίλειος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος