Ερώτηση με θέμα: «Συνεχή και επαναλαμβανόμενα προβλήματα στα παραμεθόρια αεροδρόμια λόγω έλλειψης προσωπικού Τηλεπικοινωνιών» κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Χρήστου Γιαννούλη και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα: «Συνεχή και επαναλαμβανόμενα προβλήματα στα παραμεθόρια αεροδρόμια λόγω έλλειψης προσωπικού Τηλεπικοινωνιών»
Προβλήματα δημιουργούνται με κίνδυνο διακοπής λειτουργίας στα παραμεθόρια αεροδρόμια της χώρας, σε περίπτωση δικαιολογημένης απουσίας, όπως π.χ. ασθένειας, των μοναδικών υπαλλήλων στους Πύργους Ελέγχου που παρέχουν υπηρεσίες Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου (Aerodrome Flight Information Service – AFIS). Τελευταίο παράδειγμα. που αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή, είναι στο αεροδρόμιο Καστοριάς. Το ίδιο έχει συμβεί στο παρελθόν και στα αεροδρόμια του Καστελόριζου, της Σύρου, της Ικαρίας, της Μήλου 3 φορές, της Κοζάνης και της Νάξου.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) καταγγέλλει, ότι στα 11 από τα 15 παραμεθόρια κρατικά αεροδρόμια που παρέχουν την υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων, υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος εξυπηρετώντας επιβατικές, νοσοκομειακές, στρατιωτικές πτήσεις καθ’ όλο το 24ωρο, χωρίς ρεπό και άδεια. Στα 7 από τα 11 δεν υπάρχει κανείς μόνιμος υπάλληλος και καλύπτονται με μετακινήσεις καθ’ όλον το χρόνο αφήνοντας κενά στελέχωσης στα υπόλοιπα αεροδρόμια. Το δε πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο, λόγω συνταξιοδότησης και μετάταξης 57 ατόμων σε άλλο κλάδο, έχει επισημανθεί πολλές φορές τόσο στο Υπουργείο Μεταφορών όσο και στη Διοίκηση της ΥΠΑ αλλά ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι εσκεμμένα κωλυσιεργούν ενώ καθυστερεί και η υλοποίησή της μετάταξης υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι υποστηρίζουν, ότι δουλεύουν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής του χωρίς ρεπό-άδεια και χωρίς την απαιτούμενη ημερήσια ξεκούραση λόγω 24ωρου stand by για αεροδιακομιδές με φαινόμενα λιποθυμιών και απώλειας προσανατολισμού λόγω κόπωσης και για εντατικοποίηση της εργασίας λόγω αύξησης της αεροπορικής κίνησης.
Επειδή οι συνθήκες εργασίες που καταγγέλλει ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες τόσο για την ασφάλεια των πτήσεων-επιβαινόντων, την υγεία των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιβατικού κοινού και των κατοίκων των ακριτικών νησιών.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
- Πότε θα ολοκληρωθούν οι μετατάξεις στο κλάδο των Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας;
- Υπάρχει προγραμματισμός για νέες προσλήψεις και πότε για το συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας;
- Πότε θα αποκατασταθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι στον παραπάνω κλάδο δεδομένων και των επιπτώσεωναπό την συνέχιση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και των υπολοίπων περιφερειακών αεροδρομίων.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιαννούλης Χρήστος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Χρηστίδου Ραλλία