39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση με πρωτοβουλία της Αγγελικής Αδαμοπούλου, του Κώστα Ζαχαριάδη και του Νίκου Φίλη και τη συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών μέσα σε γερασμένα και επικίνδυνα σχολικά κτίρια».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Τον Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: Συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών μέσα σε γερασμένα και επικίνδυνα σχολικά κτίρια
Το κοινωνικό αγαθό της σχολικής στέγης απαιτεί γενναία χρηματοδότηση και ακριβές χρονοδιάγραμμα με βάση τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τους οποίους το σχολικό περιβάλλον είναι ο ζωτικός χώρος εκπαίδευσης και δημιουργίας. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά σχολικά κτίρια είναι οριακή, όπως εύγλωττα περιγράφουν τα στατιστικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσίευσης από την κ. Διαλεκτή Αγγελή στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) συγκέντρωσε δεδομένα το 2019 με βάση τα οποία το 67% των παιδικών σταθμών δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας, το 72% δεν έχει προαύλιο, το 26% στεγάζεται σε πολυκατοικίες, ενώ το 27% των τάξεων δεν έχει καν παράθυρα.
Επιπλέον, το 27% των Δημοτικών Σχολείων και το 25% των Γυμνασίων και Λυκείων συστεγάζονται. Στις καταγραφές περιέχονται 294 Δημοτικά και 102 Γυμνάσια-Λύκεια που δεν λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο το πρωί, παρά εναλλάσσονται ανά εβδομάδα σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Γυμναστήριο υφίσταται μόνο στο 6% των Δημοτικών και στο 22% των Γυμνασίων–Λυκείων, ενώ αίθουσα πολλαπλών χρήσεων υπάρχει στο 27% και στο 80% αντίστοιχα. Αίθουσα εργαστηρίου Πληροφορικής υφίσταται μόνο για το 22% των Δημοτικών και το 75% των Γυμνασίων–Λυκείων, ενώ βιβλιοθήκη μόνο για το 12% και το 38% αντίστοιχα.
Σχεδόν καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφονται ζημιές λόγω φθοράς από την παρέλευση του χρόνου και την κακή συντήρηση των σχολικών κτιρίων, με συνέπεια συχνά την πρόκληση ατυχημάτων στους χώρους των σχολείων. Συγκεκριμένα στο δημοσιευμένο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών πραγματοποιείται μία σταχυολόγηση των σημαντικότερων περιστατικών που καταγράφηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στα σχολεία όλης της χώρας και έχουν ως εξής:
- Οκτώβριος 2021: Σε λίμνη μετατράπηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τους μαθητές να διαφεύγουν από τις αίθουσες μέσω αυτοσχέδιας γέφυρας από θρανία.
- Νοέμβριος 2021: Ολόκληρη η ψευδοροφή του δευτέρου τμήματος της ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας Θεσσαλονίκης κατέρρευσε πάνω στα θρανία και τις καρέκλες.
- Νοέμβριος 2021: Πτώση τσιμεντένιων τμημάτων και μεταλλικών αντικειμένων της οροφής των εργαστηρίων οχημάτων του Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑΛ Πρέβεζας εν ώρα μαθήματος.
- Νοέμβριος 2021: Στο 7ο Δημοτικό της Νέας Ιωνίας, κομμάτι από το ταβάνι κατέρρευσε στην αίθουσα του Συλλόγου Διδασκόντων.
- Νοέμβριος 2021: Στο 7ο Δημοτικό Καισαριανής, αποκολλήθηκε κομμάτι της οροφής και έπεσε στη σκάλα που συνδέει την ταράτσα με τον πρώτο όροφο, ελάχιστα λεπτά πριν από το διάλειμμα.
- Δεκέμβριος 2021: Εν ώρα μαθήματος αποκολλήθηκαν από την οροφή δύο φωτιστικά σε αίθουσα του ΕΠΑΛ Μύρινας στη Λήμνο.
- Ιανουάριος 2022: Στέγαστρο κατέρρευσε στο 1ο Γυμνάσιο στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.
- Φεβρουάριος 2022: Μεγάλο κομμάτι σοβά έπεσε από το ταβάνι του δεύτερου ορόφου στο κτίριο όπου στεγάζονται το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το 9ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στου Γουδή.
- Ιούνιος 2022: Εκπαιδευτικός τραυματίστηκε από πτώση παραθύρου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών.
- Οκτώβριος 2022: Μαθητής του Δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου στην Κέρκυρα τραυματίστηκε από πλακάκια που έπεσαν στην τουαλέτα του σχολείου.
- Νοέμβριος 2022: Στο 1ο Δημοτικό Στυλίδας κατέρρευσε το δίκτυο σωληνώσεων.
- Δεκέμβριος 2022: Στο 1ο Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής έπεσε κομμάτι της οροφής στον διάδρομο του 1ου ορόφου.
- Δεκέμβριος 2022: Ανεστάλη η λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στη Ρόδο κατόπιν αυτοψίας που διενεργήθηκε στο σχολικό συγκρότημα από μηχανικούς του δήμου, λόγω πτώσης σοβάδων.
- Δεκέμβριος 2022: Ένας νεκρός μαθητής από έκρηξη σε καυστήρα, στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών. Ακόμα δύο ελαφρά τραυματισμένοι.
Η ενίσχυση των σχολικών υποδομών της χώρας με υλοποίηση έργων ανακαίνισης, προσθηκών και έργων ενεργειακής αναβάθμισης αποτελεί ευθύνη της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και για τη συντήρηση των σχολείων είναι απαραίτητη η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, είναι ήδη γνωστό ότι η ευθύνη για τη λειτουργία των σχολικών κτιρίων αποτελεί πλέον αρμοδιότητα των Δήμων. Το γεγονός της αποποίησης και μετατόπισης ευθυνών δεν μπορεί αλλά ούτε και πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από την εκάστοτε Κυβέρνηση με αποτέλεσμα να παγιώνεται ως ιδιότυπη κανονικότητα μεταξύ των Υπηρεσιών και των Υπουργείων εις βάρος του Πολίτη, εις βάρος της Εκπαίδευσης Νέων ανθρώπων.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα ώστε να πραγματοποιηθεί ως προτεραιότητα από τους Δήμους η κατάρτιση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ελέγχου της καταλληλότητας των σχολείων της χώρας προκειμένου να εξασφαλίζεται ομαλό και ασφαλές περιβάλλον εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολικά κτίρια;
- Ποιους ελέγχους έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών -ως χρηματοδοτούσα Αρχή- στους Δήμους της χώρας για την εκπόνηση άμεσων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης εργασιών συντήρησης στα σχολικά κτίρια και ποια είναι τα πορίσματα των ελέγχων αυτών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αδαμοπούλου Αγγελική
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Φίλης Νικόλαος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλειος
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Πανάγιου (Γιώτα)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Χριστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:
signedEρ. 1927 24-1-2023 επικινδ. σχ. κτηρ.pdf