Η Ολυμπία Τελιγιορίδου συνυπογράφει ερώτηση σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος της Σαμοθράκης και για την τουριστική προβολή του νησιού.
Αθήνα, 30 Αυγούστου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
2)Εσωτερικών
3) Τουρισμού
4) Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: «Μέτρα για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος της Σαμοθράκης και για την τουριστική προβολή του νησιού»
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαμοθράκης, αυτού του ξεχωριστού σε ομορφιά νησιού του Θρακικού Πελάγους, έζησαν το φετινό καλοκαίρι έναν πρωτόγνωρο, πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό, με συνέπεια να προκληθεί τεράστια οικονομική ζημιά στην τοπική κοινωνία. Διασύρθηκε το όνομα και η υστεροφημία του νησιού της Σαμοθράκης και κατ’ επέκταση της τουριστικής προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό. Και όλα αυτά μεσούσης, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην ανωτέρω απαράδεκτη κατάσταση είναι μεταξύ άλλων:
• οι βλάβες που παρουσίασαν την περίοδο που προηγήθηκε και τα 3 πλοία της εταιρείας που διαχειρίζεται την ακτοπλοϊκή σύνδεση με το νησί της Σαμοθράκης,
• η ιδιαίτερα ευνοϊκή για την πλοιοκτήτρια εταιρία σύμβαση – που είχε υπογραφεί το 2009 – η οποία δεν προβλέπει υποχρέωση της εταιρίας για άμεση αντικατάσταση των πλοίων σε περίπτωση βλαβών,
• οι εξαιρετικά προβληματικοί και ιδιαίτερα πρόχειροι χειρισμοί της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο πρόβλημα του αποκλεισμού του νησιού, όταν αυτό προέκυψε με ένταση. Χειρισμοί που αντί να οδηγήσουν στην άμεση λύση επέτειναν το πρόβλημα, αύξησαν τον χρόνο αποκλεισμού του νησιού, εξάντλησαν την υπομονή των χιλιάδων επισκεπτών, οδήγησαν τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Σαμοθράκης σε μία πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή,
• η τραγελαφική διαχείριση της οξύτατης αυτής έκτακτης κατάστασης, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του. Επιλέχθηκε να μία γίνει σύσκεψη για τη Σαμοθράκη μόλις…13 ημέρες μετά τα γεγονότα, με τα μέτρα μάλιστα που ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της σύσκεψης να είναι αόριστα και γενικόλογα. Ούτε αντιμετωπίζουν άμεσα τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολυήμερου αποκλεισμού του νησιού, ούτε, βεβαίως, προσφέρουν ασφαλή λύση για την καθολική αντιμετώπιση του ζητήματος μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Σαμοθράκης προκαλεί και η καθυστέρηση που παρατηρείται ήδη από τη νέα Κυβέρνηση, στην προκήρυξη διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές και την υπογραφή νέας σύμβασης για τη γραμμή Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη. Με το δεδομένο ότι η υπάρχουσα σύμβαση, που βρίσκεται σε ισχύ από το 2009, λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο, δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι εύλογο να δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά και με αυτήν την κωλυσιεργία από πλευράς της Κυβέρνησης. Φορείς και κάτοικοι κρούουν ήδη τον κώδωνα, ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα άμεσα, για να μη βρεθεί το νησί μπροστά σε νέες δυσάρεστες εξελίξεις.
Συν τοις άλλοις επιπλέον ερωτηματικά και αμηχανία έχουν προκαλέσει στους μόνιμους κατοίκους της Σαμοθράκης οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτική Πολιτικής περί «επαναξιολόγησης» και «εξορθολογισμού» του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενός μέτρου που θέσπισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο οι νησιώτες μας μπορούν και απολαμβάνουν γενναία οικονομική στήριξη για τη μετακίνησή τους από και προς το νησί της Σαμοθράκης, κάτι που ισχύει και για τις τοπικές επιχειρήσεις και τα εμπορεύματα αυτών, αλλά και για τα καύσιμα.
Ως εκ τούτου προτείνεται μία δέσμη μέτρων, η οποία θα βοηθήσει στη στήριξη των κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών του νησιού της Σαμοθράκης, άμεσα και έμμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα:
– Άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση του ολοκληρωμένου master plan για την επέκταση του Λιμένα Καμαριώτισσας.
– Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις άγονες γραμμές με σκοπό τη ναυπήγηση νέων σύγχρονων πλοίων.
– Άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού με σύγχρονα χαρακτηριστικά και προκήρυξη παράλληλων εναλλακτικών γραμμών με το Λαύριο, την Καβάλα ή/και γειτονικά νησιά.
– Ειδικό πρόγραμμα κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη στήριξη της απασχόλησης. Πάγωμα των βεβαιωμένων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών κατοίκων και επιχειρήσεων του νησιού και παρατάσεις στην εξυπηρέτηση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση τραπεζικών υποχρεώσεων με περίοδο χάριτος. Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος.
– Χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Σαμοθράκης σε εγχώρια και ξένα ΜΜΕ, όπως και συνεργασία με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, προβολή και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με προορισμό τη Σαμοθράκη. Σχεδιασμός νέων προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού (φυσιολατρικού, περιβαλλοντικού, γαστρονομικού). Άμεση υλοποίηση του προγράμματος για τα ορεινά πεζοπορικά μονοπάτια. Προβολή του νησιού στις μεγάλες διοργανώσεις της χώρας, όπως ΔΕΘ, καλλιτεχνικά Φεστιβάλ κλπ.
– Επιδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα από το ΠΔΕ ή ΕΣΠΑ με ευνοϊκούς όρους για ανακαίνιση ή κατασκευή μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Επίσπευση εκταμίευσης πληρωμών τουριστικών επιχειρήσεων από το ΕΠΑΝεΚ (ΠΕΠ Περ. ΑΜΘ) και εξέταση αύξησης του κονδυλίου της Π-ΑΜΘ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα ίδρυσης νέων τουριστικών επιχειρήσεων περισσότερων ωφελούμενων.
– Επισκευή και αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών στα Θέρμα, του αρχαιολογικού χώρου και των κάμπινγκ. Πιστοποίηση τοπικών προϊόντων, όπως «κατσικάκι Σαμοθράκης» και προβολή της τοπικής γαστρονομίας. Ειδικό τουριστικό πακέτο, ως αποζημίωση, για τους επισκέπτες που εγκλωβίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν λόγω του αποκλεισμού.
– Στελέχωση και λειτουργία του τελωνείου κ αδειοδότηση ελεύθερης ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκη-Ίμβρος-Τένεδος. Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στο Λάκκωμα και ολοκλήρωση – υλοποίηση του master plan στο λιμάνι των Θέρμων.
-Χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και δημοπράτηση τους ως δημόσιο έργο, σύμφωνα με τις μελέτες που χρηματοδότησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής υδατοδρομίου, το οποίο είχε δρομολογηθεί.
– Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εξειδικευμένων συμβούλων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας της Σαμοθράκης για τον συντονισμό και την οργάνωση δράσεων στήριξης, ανάπτυξης και προβολής της Σαμοθράκης.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας για την εξεύρεση μιας σταθερής, ασφαλούς και σύγχρονης λύσης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με τον ηπειρωτικό κορμό ή/και άλλα νησιά;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να υλοποιηθεί το master plan επέκτασης του λιμένα Καμαριώτισσας;
3. Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανυπολόγιστες ζημιές από τον φετινό πολυήμερο αποκλεισμό του νησιού σε οικονομικό, επενδυτικό, τουριστικό, κοινωνικό επίπεδο;
4. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ως έχει μέχρι σήμερα το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης;
5. Ποιες από τις προτάσεις που σας καταθέτουμε παραπάνω σκοπεύετε να κάνετε δεκτές και να υλοποιήσετε άμεσα;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αποστόλου Βαγγέλης
Αραχωβίτης Σταύρος
Αχτσιόγλου Έφη
Βαγενά Άννα
Γιαννούλης Χρήστος
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάρκου Κώστας
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Σάκης
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος