Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης στους μηλοπαραγωγούς της Καστοριάς και άλλων περιοχών που αποκλείστηκαν επιλεκτικά από την τελευταία απόφαση de minimis που αφορούσε μόνο τους μηλοπαραγωγούς στην Αγιά Λάρισας.
Ενώ το σύνολο των μηλοπαραγωγών της χώρας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικών χεριών και τα προβλήματα στις εξαγωγές, η κυβέρνηση δεν τους αντιμετωπίζει όλους με δικαιοσύνη.
Οι προφορικές υποσχέσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για αποκατάσταση της αδικίας της, μετά την γενική κατακραυγή, αποτελούν συνέχεια της επικοινωνιακής και όχι ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το ΥΠΑΑΤ οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα των παραγωγών της Καστοριάς και άλλων αποκλεισμένων περιοχών, χωρίς καμία δικαιολογία καθυστέρησης.
Γραφείο Τύπου
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Να ενισχυθούν άμεσα οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς»
Η φετινή χρονιά είναι από τις πιο δύσκολες για την παραγωγή και διάθεση των μήλων στο σύνολο της χώρας. Η πρόδηλη αδυναμία και αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την έκρηξη της ακρίβειας στην ενέργεια, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα αγροεφόδια, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποτέλεσμα καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών, έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής στα 35 λεπτά το κιλό.
Επιπρόσθετα φέτος τα εμπόδια στην εξαγωγή των μήλων κυρίως στην Αίγυπτο δημιούργησαν μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση στους μηλοπαραγωγούς της Καστοριάς. Πολλοί αναγκάστηκαν να διαθέσουν την παραγωγή τους με τιμή 20 ή 25 λεπτά, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.
Και ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζει την κατάσταση από πλήθος αιτημάτων των παραγωγών και από αντίστοιχες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, επιδεικνύει αναποτελεσματικότητα και επιλεκτική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πιο συγκεκριμένα το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε την καταβολή de minimis ύψους 300 ευρώ το στρέμμα μόνο για την περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα. Παρά τις μετέπειτα προφορικές υποσχέσεις, μετά τις έντονες αντιδράσεις, για συμπερίληψη και άλλων περιοχών, η αρχική εξαίρεση από την ενίσχυση de minimis των μηλοπαραγωγών άλλων περιοχών όπως της Καστοριάς αποδεικνύει περίτρανα την αναλγησία της κυβέρνησης και τον πρωτοφανή διαχωρισμό των μηλοκαλλιεργητών που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση κινείται με γονατογραφήματα προχειρότητας και πολιτικής σκοπιμότητας. Όσο όμως και αν προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα επικοινωνιακά και να ρίξει στάχτη στα μάτια, οι παραγωγοί διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους καθώς είναι απροστάτευτοι και πλήττονται από τις κυβερνητικές πολιτικές που αφήνουν ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και τον έλεγχο της αγοράς.
Επειδή οι αλυσιδωτές συνέπειες της πολλαπλής κρίσης έχουν δημιουργήσει τεράστια αύξηση στο κόστος παραγωγής,
Επειδή τα εμπόδια των εξαγωγών προς την Αίγυπτο το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος,
Επειδή η οικονομική κατάσταση των παραγωγών, ακόμη και αυτών που αναγκάστηκαν να πουλήσουν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές, τους εμποδίζει να συνεχίσουν την εργασία τους την επόμενη περίοδο,
Επειδή είναι άδικο να υπάρχει επιλεκτική απόδοση de minimis σε μέρος των παραγωγών και όχι στο σύνολο τους σε όλη τη χώρα,
Επειδή τα προβλήματα δε λύνονται με υποσχέσεις για το μέλλον,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Για ποιο λόγο ακολουθήθηκε η παρελκυστική τακτική της επιλεκτικής επιχορήγησης de minimis μόνο στην περιοχή της Αγιάς;
2.Προτίθεται να αποζημιώσει τους μηλοπαραγωγούς της Καστοριάς και άλλων περιοχών που αποκλείστηκαν από την τελευταία απόφαση de minimis και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ολυμπία Τελιγιορίδου
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
Ε 1585 Αι-τημα για de minimis μηλοπαραγωγω-ν Καστορια-ς.pdf