Η Ολυμπία Τελιγιορίδου συνυπογράφει ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 (για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές) στο εθνικό δίκαιο».
Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 (για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές) στο εθνικό δίκαιο»
Στις 19 Δεκεμβρίου 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη θέσπιση νέων κανόνων που θα εξασφαλίζουν την προστασία του 100% των αγροτών και της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων γεωργικών ειδών διατροφής στην ΕΕ, από πρακτικές που αντιβαίνουν στην καλή πίστη και στα χρηστά συναλλακτικά ήθη.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για τους λιανοπωλητές, τους μεταποιητές τροφίμων, τους χονδρεμπόρους, τους συνεταιρισμούς ή τις οργανώσεις παραγωγών ή έναν μόνο παραγωγό που ασκεί οποιαδήποτε από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που προσδιορίζονται στην Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 «σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων»
Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που πρόκειται να απαγορευθούν είναι, μεταξύ άλλων: οι εκπρόθεσμες πληρωμές για ευπαθή προϊόντα διατροφής, οι ακυρώσεις παραγγελιών την τελευταία στιγμή, οι μονομερείς ή αναδρομικές αλλαγές σε συμβάσεις, ο εξαναγκασμός του προμηθευτή να πληρώνει για χαλασμένα προϊόντα και η άρνηση σύναψης γραπτών συμβάσεων.
Ορισμένες άλλες πρακτικές θα επιτρέπονται μόνο μετά από σαφή και ακριβή εκ των προτέρων συμφωνία μεταξύ των μερών: επιστροφή από τον αγοραστή απούλητων τροφίμων στον προμηθευτή, χρέωση ποσού από τον αγοραστή στον προμηθευτή ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση ή τη διατήρηση μιας συμφωνίας προμήθειας τροφίμων, καταβολή ποσού από τον προμηθευτή για την κάλυψη της εκστρατείας προώθησης, διαφήμισης ή μάρκετινγκ που πραγματοποιεί ο αγοραστής.
Στη Γερμανία πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η ενσωμάτωση της Οδηγίας θα πραγματοποιηθεί άμεσα. Στην Ελλάδα δεν ακούγεται τίποτα πέρα από μια πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τροφίμων και Γεωργίας στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει άμεσα την Οδηγία.
Η ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο προϋποθέτει ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα όπως: η αρμόδια αρχή, η διεύρυνση ή όχι του πεδίου εφαρμογής, η συμπερίληψη επιπλέον αθέμιτων εμπορικών πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στην Οδηγία, αν θα συμμετέχουν ενεργά και άλλα Υπουργεία όπως το Οικονομικών, το Ανάπτυξης κλπ.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Πότε προβλέπει ότι θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και θα ενσωματωθεί η Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 στην εθνική νομοθεσία;
2. Είναι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου κατάλληλα προετοιμασμένες αναφορικά με τις διοικητικές, τεχνικές και τεχνολογικές υποδομές ώστε να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα που έχει στόχο να βελτιώσει τα χρηστά συναλλακτικά ήθη μεταξύ των σταδίων της αλυσίδας τροφίμων και να προστατέψει κυρίως τους αγρότες που έχουν αναγνωριστεί ως ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας;
3. Πως εξελίσσεται η εφαρμογή της διάταξης για πληρωμή νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, μετά και τις στοχευμένες τεχνικές βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Πέττυ
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γεώργιος