40 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση και ΑΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Φωτίου Θεανώς και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: “Να σταματήσει τα ασύστολα ψεύδη η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και να εφαρμόσει τον νόμο 4538/2018 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία χωρίς εμπόδια, με απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Αθήνα, 8 Μαρτίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: Να σταματήσει τα ασύστολα ψεύδη η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και να εφαρμόσει τον νόμο 4538/2018 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία χωρίς εμπόδια, με απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση
O κ. Χατζηδάκης δήλωσε την 4/3/2021επί λέξει κατά τον χαιρετισμό του στην συνεδρίαση του ΕΣΑνΥ:
«Το 2020 θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης μας, το οποίο φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευαίσθητο αυτό θέμα».
Αμέσως μετά η κ. Μιχαηλίδου συμπλήρωσε: «Μετά από δεκαετίες αναμονής καταφέραμε μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε ένα Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υιοθεσιών και Αναδοχών, που εξασφαλίζει ταχύτητα και διαφάνεια. Χρειάστηκε οργάνωση, σχέδιο, σύμπραξη με δομές και φορείς, ατελείωτες ώρες δουλειάς και συγκεκριμένα βήματα για να ξεπεράσουμε εμπόδια, δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις πολλών ετών».
Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων. Το αδιάσειστο στοιχείο που την διαψεύδει κατηγορηματικά είναι η αρχική σελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.anynet.gr, με λογότυπο σχεδιασμένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που λειτουργεί χωρίς διακοπή από τον Απρίλιο του 2019 και αναφέρει: «Η πλατφόρμα υλοποιεί τον νόμο 4538/2018 «περί αναδοχής και υιοθεσίας». Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν μια οικογένεια στα παιδιά που την έχουν ανάγκη». Καλούμε τους Υπουργούς να επισκεφθούν την πλατφόρμα, να πληροφορηθούν και να σταματήσουν τα ψεύδη.
Ψευδείς επίσης θεωρούμε τις δηλώσεις της κ. Μιχαηλίδου σε τηλεοπτικά μέσα:
Στις 25/11/2020 «με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα 350 παιδιά έφυγαν από τα ορφανοτροφεία και έχουν βρει θαλπωρή και φροντίδα από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα».
Στις 17/2/2021 δηλώνει ότι τα παιδιά ανέχονται σε 500.
Στις 4/3/2021 δηλώνει σε συνέντευξη ότι «περισσότερα από 600 παιδιά που βρίσκονταν σε δομές παιδικής προστασίας έχουν βρει ήδη μια οικογένεια να τα φροντίσει».
Η ΝΔ 2 χρόνια τώρα χρησιμοποιεί ένα δίπολο: ακύρωση και ξήλωμα του προνοιακού κράτους που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονη οικειοποίηση όσων πολιτικών θεωρεί ότι τυγχάνουν λαϊκής αποδοχής. Χαρακτηριστική περίπτωση ο νόμος 4538 του 2018 για την αναδοχή & υιοθεσία, σε πλήρη ηλεκτρονική εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης τον ξαναεγκαινίασε δύο φορές, στο Ζάππειο (Δεκέμβριος, 2019) και στο Μητέρα (Ιούλιος, 2020). Ενώ εξαπατάται η κοινή γνώμη, η εφαρμογή του νόμου, απ’ όταν εκλέγεται η ΝΔ ακολουθεί ρυθμούς χελώνας και αντιμετωπίζει εμπόδια. Παράδειγμα, η πρόσφατη εξαγγελία της κ. Δόμνας Μιχαηλίδου για την εφαρμογή του επιδόματος αναδοχής στα τέλη του Απριλίου 2021 ενώ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ήταν έτοιμη προς υπογραφή όταν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019.
Με τις δηλώσεις της 4/3/2021 η ηγεσία του υπουργείου διέβη τον Ρουβίκωνα: Εμφανίζει τον νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως δικό της δημιούργημα.
Θα θυμίσουμε τι έκανε ο εμβληματικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ 4538/2018 για την αναδοχή και την υιοθεσία: Όχι μόνο έλυσε παθογένειες δεκαετιών, αλλά αποτέλεσε τομή, με την ηλεκτρονική εφαρμογή του από τον Απρίλιο του 2019, διότι:
- Μειώνει τον χρόνο αναμονής σε 8-12 μήνες από 4-6 χρόνια, που οφειλόταν στη μεγάλη έλλειψη κοινωνικών λειτουργών. Αυτό λύθηκε διότι ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) έγινε το 2017 ΝΠΔΔ, και μαζί με τα ΚΠΠ και τις περιφέρειες, ανέλαβαν το σημαντικό έργο της επιτάχυνσης κοινωνικής έρευνας.
- Ο νόμος εφαρμόζεται ψηφιακά από τον Απρίλιο του 2019. Αυτό εγγυάται διαφάνεια, ισονομία, αδιάβλητες διαδικασίες.
- Το κράτος μαθαίνει για πρώτη φορά πόσα παιδιά υπάρχουν για αναδοχή ή υιοθεσία διότι όλα τα παιδιά υποχρεούνται να εγγράφονται σε Εθνικά Μητρώα Ανηλίκων και να έχουν Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης (ΑΣΟΑ). Ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού καταργεί την τραγωδία αναζήτησης της καταγωγής του.
- Καταγράφονται όλοι οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς σε Εθνικό Μητρώο, ακόμα και αυτοί που έχουν έλθει σε ιδιωτική συμφωνία με την βιολογική οικογένεια με ηλεκτρονικό φάκελο που περιλαμβάνει την έρευνα καταλληλότητας και πιστοποιητικό εκπαίδευσης για τον νέο τους ρόλο.
- Καινοτομία αποτελεί η διασύνδεση, το «ταίριασμα» μεταξύ παιδιών και υποψηφίων αναδόχων ή θετών γονέων. Το «ταίριασμα» γίνεται από το πληροφοριακό σύστημα με το Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης του παιδιού (ΑΣΟΑ)- και της διαθεσιμότητας και καταλληλότητας των γονέων. Αμέσως μετά αυτό ελέγχεται από τους κοινωνικούς λειτουργούς του παιδιού και των υποψήφιων γονέων. Αν το «ταίριασμα» εξελιχθεί επιτυχώς, το παιδί πηγαίνει στο σπίτι των γονιών του και στις δύο περιπτώσεις.
- Με δεδομένη, λόγω ψηφιακότητας την ευκολία εξαγωγής στατιστικών αναφορών, το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας που θεσπίστηκε με τον ίδιο νόμο, εποπτεύει το σύστημα για τυχόν παραλείψεις και καθυστερήσεις.
- Οι υποψήφιοι γονείς, εφόσον έχουν θετική κοινωνική έρευνα, εκπαιδεύονται πριν εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο ώστε να ακολουθήσει το ταίριασμα ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων.
- Οι υποψήφιοι γονείς μπορούν να παρακολουθούν την πορεία του αιτήματος μέσα από το πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα.
Δύο χρόνια μετά, είναι δεκάδες οι καταγγελίες που δεχόμαστε από υποψηφίους αναδόχους και θετούς γονείς ότι δεν έχουν καμμία πληροφόρηση για την πορεία του αιτήματός τους να προσφέρουν μία αγκαλιά σε παιδιά που έχουν στερηθεί τη θαλπωρή της βιολογικής τους οικογένειας. Ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι είναι προσηλωμένη στον στόχο της ενδυνάμωσης των θεσμών της υιοθεσίας και κυρίως της αναδοχής που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω αυτού του καινοτόμου νόμου, στην πράξη αποθαρρύνει τους πολίτες και υπονομεύει το συμφέρον των παιδιών που διαβιούν σε ιδρύματα. Από την πλευρά μας έχουν κατατεθεί δύο σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, την 21/2/2020 με θέμα «καθυστερεί η υλοποίηση του νόμου 4538/2018 για την αναδοχή και την υιοθεσία» και την 24/7/2020 με θέμα «Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα τραγικά στο ταίριασμα παιδιών και υποψηφίων γονέων κατά την πρόσφατη εφαρμογή του νόμου για την αναδοχή και υιοθεσία»;
Δυστυχώς επί δύο σχεδόν έτη παρακολουθούμε την αρμόδια υφυπουργό να παραθέτει αποσπασματικά και ανακριβή στοιχεία, όπως ότι έχουν καταγραφεί όλα τα παιδιά που είναι σε ιδρύματα, ότι έχουν βρει οικογένεια 600 παιδιά, ότι προχωρεί κανονικά η εκπαίδευση των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων.
Επειδή θεωρούμε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κονωνικών Υποθέσεων είναι απολύτως ψευδείς και οι επανειλημμένες δηλώσεις της κ. Μιχαηλίδου για τα ταιριάσματα είναι επίσης ψευδείς
Επειδή δεν δημοσιεύονται αξιόπιστα στοιχεία ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες την πορεία εφαρμογής του νόμου για την αναδοχή και την υιοθεσία, στον οποίο η κοινωνία στήριξε την ελπίδα για βελτίωση της παιδικής προστασίας και της αποϊδρυματοποίησης στη χώρα μας
Επειδή εκατοντάδες συμπολιτών μας που επιθυμούν να προσφέρουν μια οικογένεια σε παιδιά που την έχουν στερηθεί, δεν έχουν καμμία ενημέρωση για την πορεία του αιτήματός τους
Επειδή υπάρχουν καταγγελίες ότι πολίτες προτρέπονται να αιτηθούν αναδοχή ενώ επιθυμούν υιοθεσία, ώστε να έχουν δήθεν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα παιδί
Επειδή υπάρχουν καταγγελίες ότι σε δημόσια μαιευτήρια πιέζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες να καταθέτουν Ατομικά σχέδια Οικογενειακής Αποκατάστασης με υιοθεσία χωρίς να έχει διερευνηθεί επαρκώς η δυνατότητα της βιολογικής οικογένειας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού, ενώ η νομική υπηρεσία γνωμοδότησε ότι δεν έχουν τέτοια δυνατότητα και αρμοδιότητα.
Επειδή ήδη από το 2016 λειτουργεί στο κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής ο καινοτόμος θεσμός της Ανάδοχης Πρώτης Αγκαλιάς ώστε κανένα νεογέννητο να μη μένει σε μαιευτήριο πέραν του απολύτως απαραίτητου για την υγεία του χρονικού διαστήματος
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Υλοποιεί ή όχι τον ψηφισμένο νόμο 4538/2018 ή δημιούργησε νέο νομικό πλαίσιο;
- Υπήρξε περίοδος μεταξύ Απριλίου 2019 και σήμερα κατά την οποία σταμάτησε να λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα Anynet;
- Σκοπεύει να καταστήσει δημόσια προσβάσιμα τα στατιστικά στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Anynet του ν 4538/18;
- Γνωρίζει πόσες και ποιες μονάδες παιδικής προστασίας δεν εγγράφουν στο Ειδικό Μητρώο Ανηλίκων τα παιδιά που έχουν υπό την ευθύνη τους και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα;
- Θα φροντίσει ώστε να αποκατασταθεί η προβλεπόμενη ενημέρωση των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων για την πορεία του αιτήματός τους από το πληροφοριακό σύστημα;
- Γιατί δεν ενεργοποιείται και δεν επεκτείνεται ο θεσμός της ανάδοχης πρώτης αγκαλιάς, ώστε να μην υπάρχουν εγκαταλελειμμένα παιδιά στα μαιευτήρια;
- Γιατί δεν έχει υπογράψει ακόμη την υπουργική απόφαση που ρυθμίζει την οικονομική ενίσχυση των αναδόχων γονέων και την οποία είχε έτοιμη η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Επίσης ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καλείται:
Να καταθέσει στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής τα εξής δεδομένα (όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα anynet.gr):
α)Πόσοι φορείς τηρούν Ειδικό μητρώο Ανηλίκων, ανά κατηγορία (Μονάδες παιδικής προστασίας ΙΔ,ΔΔ, δημόσια μαιευτήρια, περιφέρειες και περιφερειακές ενότητες)
β) Πόσα παιδιά ήταν εγγεγραμμένα στα Ειδικά μητρώα Ανηλίκων την 1/1/2020 και πόσα την 1/1/2021, ανά κατηγορία δημοσίου- ιδιωτικού δικαίου.
γ) Για πόσα παιδιά υπήρχε ΑΣΟΑ την 1/1/2021, ανά κατηγορία(Μονάδες παιδικής προστασίας ΙΔ,ΔΔ, δημόσια μαιευτήρια, περιφέρειες και περιφερειακές ενότητες)
δ) Πόσες προτάσεις ταιριάσματος έγιναν από το πληροφοριακό σύστημα κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2020 έως 1/1/2021, πόσες από αυτές κατέληξαν σε αναδοχή και πόσες σε υιοθεσία;
ε) Πόσες αιτήσεις πολιτών για εγγραφή στα Ειδικά Μητρώα υποψηφίων αναδόχων και πόσες για εγγραφή στα Ειδικά Μητρώα υποψηφίων θετών γονέων είχαν κατατεθεί στις 7/7/2019, πόσες την 1/1/2020 και πόσες την 1/1/2021; Ποιοι είναι οι αριθμοί για τα Εθνικά Μητρώα αντιστοίχως;
στ) Πόσων υποψηφίων αναδόχων και πόσων υποψηφίων θετών γονέων με ημερομηνία υποβολής αίτησης μετά την 1/1/2020 έχει ικανοποιηθεί το αίτημα;
ζ) Πόσες εγγραφές υπάρχουν την 1/1/2021 στα Εθνικά μητρώα Αναδοχών και Υιοθεσιών, ανά κατηγορία;
Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
Φωτίου Θεανώ
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κάτσης Μάριος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα Παναγιού
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία