45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Τομεάρχη και Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Θεανώς Φωτίου και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με θέμα:«Αυθαίρετη μείωση του επιδόματος τυφλών επιστημόνων που ασκούν επάγγελμα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 21 Απριλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜA: «Αυθαίρετη μείωση του επιδόματος τυφλών επιστημόνων που ασκούν επάγγελμα »
Ήδη από το 1973 (ΦΕΚ Β’ 671/1973) θεσπίστηκε μηνιαία οικονομική ενίσχυση για τους τυφλούς δικηγόρους «προς αντιμετώπισιν των κατά την άσκησιν της δικηγορίας των δημιουργουμένων εκ της τυφλότητος αυτών προσθέτων εξόδων», το οποίο το 1977 (ΦΕΚ Β’ 672/1977) επεκτάθηκε και σε άλλους τυφλούς επιστήμονες, «για την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών που δημιουργούνται από την τυφλότητά τους όταν ασκούν ως επάγγελμα την ειδική γνώση τους». Το 2008 (ΦΕΚ Β’ 931/2008), το ύψος της ενίσχυσης ορίστηκε υψηλότερο για τους δικηγόρους και άλλους επιστήμονες όταν αυτοί ασκούν την επιστήμη τους ως αυτοαπασχολούμενοι και, επομένως, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έξοδα λόγω της αναπηρίας όρασής τους έναντι των πτυχιούχων επιστημόνων που δεν ασκούν την επιστήμη ως επαγγελματίες. Έτσι, στην ισχύουσα σήμερα Απόφαση ορίζεται ότι οι πτυχιούχοι εργαζόμενοι δικαιούνται 362 ευρώ, ενώ οι δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι και λοιποί επιστήμονες που ασκούν ως επάγγελμα την επιστήμη του πτυχίου τους δικαιούνται 697 ευρώ.
Η παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν. 1968/1991 προβλέπει ότι «τυφλοί δικηγόροι προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από το Ταμείο Νομικών, σύμφωνα με τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 612/1977, δεν απαιτείται να παραιτηθούν από το δικηγορικό λειτούργημα. Στο άρθρο 20 παρ 4γ του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει, ορίζεται ότι «Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω ρυθμίσεων, δεν μειώνεται το ποσόν της σύνταξης: [.••] γ. Των συνταξιούχων με βάση τον ν. 612/1977 (Α’ 164) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν”.
Από τον Φεβρουάριο του 2020, τυφλοί δικηγόροι οι οποίοι επί σειρά ετών ελάμβαναν το επίδομα των 697 ευρώ, είδαν αντί αυτού να πιστώνεται στο λογαριασμό τους ποσό 362 ευρώ, χωρίς να τους έχει επιδοθεί καμία διοικητική πράξη για την μείωση, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν για ποιον λόγο είχε λάβει χώρα αυτή η μείωση.
Με καθυστέρηση τριών μηνών, τον Μάιο του 2020 έλαβαν γνώση της Απόφασης του ΟΠΕΚΑ κατά τη οποία «Διορθώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης λόγω αναπηρίας όρασης που καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ στον/στην […] από 697 ευρώ σε 362 ευρώ μηνιαίως, από την 1-2-2020, ως δικαιούχο σύνταξης από φορέα κοινωνικής ασφάλισης […]». Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚΑ βασίστηκαν σε ερμηνευτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας υπ’ αρ. πρωτ. Δ12/Γ.Π.οικ. 16067/467/22-4-2020.
Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η μείωση έγινε αιφνιδιαστικά τον Φεβρουάριο του 2020 με απόφαση που εκδόθηκε τον Μάιο του 2020, βάσει ερμηνευτικού εγγράφου του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας που φέρει ημερομηνία 22 Απριλίου του 2020. Πέραν του πρωθύστερου των ενεργειών, η όλη διαδικασία δηλώνει πλήρη περιφρόνηση των κανόνων του κράτους δικαίου.
Επειδή, σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, το ερμηνευτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας υπ’ αριθ. Πρωτ. Δ12/Γ. Π. οικ. 16067/467/22-4-2020 στο οποίο βασίζονται οι ακυρωθείσες αποφάσεις για μείωση του επιδόματος «δεν φέρει χαρακτηριστικά κανονιστικής διοικητικής πράξης, καθώς ούτε επικαλείται ούτε διαθέτει εξουσιοδοτικό έρεισμα σε νόμο, ούτε δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ή αλλού. Εμφανίζεται απλώς να ερμηνεύει τις προαναφερθείσες ισχύουσες διατάξεις» και «ο ερμηνευτικός συλλογισμός (σσ. του συντάξαντος το έγγραφο) δεν είναι έγκυρος».
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκαλέσει το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας υπ’ αρ. πρωτ. Δ12/Γ.Π.οικ. 16067/467/22-4-2020 προς τον ΟΠΕΚΑ και την αυθαίρετη μείωση του επιδόματος τυφλών επιστημόνων που ασκούν επάγγελμα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φωτίου Θεανώ
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κάτσης Μάριος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Mαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος
Ακολουθούν οι σχετικές απαντήσεις:
801E kr (ΑΑ) (1).pdf