45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με θέμα: “Μηδενικός αριθμός εισακτέων από τα ημερήσια ΓΕΛ στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ στην Ξάνθη”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 30 Αυγούστου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την : Κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: “Μηδενικός αριθμός εισακτέων από τα ημερήσια ΓΕΛ στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ στην Ξάνθη”
Στις 27 Αυγούστου ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής των φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μαζί τους πιστοποιήθηκε και επίσημα ο κυβερνητικός εμπαιγμός των χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, πάνω 18.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός Πανεπιστημίων σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Ως ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ταχθήκαμε εξαρχής κατά του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς ήταν αναπόφευκτο ότι θα δημιουργούσε προβλήματα στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, καταθέσαμε και τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή, με ευθύνη της Υπουργού Παιδείας. Δυστυχώς, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισακτέων δεν διαψευστήκαμε. Αντίθετα, αποκαλύφθηκε η κατάφωρη αδικία που θα υποστούν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους.
Τρανταχτό παράδειγμα της κυβερνητικής αποτυχίας αποτέλεσε η περίπτωση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ο αριθμός των εισακτέων στο Τμήμα ανέρχεται σε μηδέν(!) από την κατηγορία των ημερησίων Γενικών Λυκείων, δυο είναι οι εισακτέοι από τα ημερήσια ΕΠΑΛ και στο σύνολό τους οι επιτυχόντες από όλες τις κατηγορίες αγγίζουν μετά βίας τους δέκα. Ως αποτέλεσμα, οι 108 θέσεις των πρωτοετών θα μείνουν σχεδόν κενές, ενώ στο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είχε 99 εισακτέους.
Βεβαίως, το πρόβλημα προέκυψε, κυρίως, από την θέσπιση υψηλών συντελεστών για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα. Οι γονείς των υποψηφίων εντόπισαν το ζήτημα από νωρίς. Όμως, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους προς το ΥΠΑΙΘ, η αδιαλλαξία, που επέδειξε η πολιτική ηγεσία, οδήγησε στο συγκεκριμένο σοκαριστικό αποτέλεσμα για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης.
Αξίζει να αναφέρουμε, μάλιστα, ότι το μέτρο αυτό επηρέασε στο σύνολό της την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, μιας και το 2020 μετρούσε 734 εισακτέους, ενώ το 2021 φτάνει μόλις τους 479 εισακτέους. Πρόκειται για σημαντική μείωση που εγγίζει το 35% και θέτει πλέον επιτακτικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του Πολυτεχνείου Ξάνθης. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε ολόκληρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Μετά, λοιπόν, το φιάσκο του Υπουργείου Παιδείας με την ανακοίνωση των εισακτέων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διαφαίνεται περίτρανα το καταστροφικό σχέδιο της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση του κλεισίματος Τμημάτων Δημοσίων Πανεπιστημίων. Βεβαίως, ακόμα πιο ανησυχητική είναι η προσπάθεια συγκάλυψης της επίθεσης απέναντι στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπό το πρόσχημα του μη εγκλωβισμού των νέων μας στα Δημόσια Πανεπιστήμια.
Επειδή, η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είχε ως συνέπεια την μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια κατά σχεδόν 18.000.
Επειδή, ο αριθμός των εισακτέων στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης είναι μηδενικός και κατά συνέπεια τίθεται το σοβαρότατο ζήτημα βιωσιμότητας της σχολής.
Επειδή, η Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, που αποτελεί μια από τις λίγες πολυτεχνικές σχολές της χώρας και συνιστά βασικό πυλώνα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υπέστη μείωση εισακτέων σχεδόν κατά 35%.
Επειδή, η μείωση των φοιτητών στην Πολυτεχνική Σχολή θα επιφέρει παράπλευρες απώλειες και για την τοπική οικονομία της Ξάνθης.
Ερωτάται η κα. Υπουργός:
- Με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μετά την εισαγωγή ελάχιστων επιτυχόντων; Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να στηρίξετε το εν λόγω Τμήμα;
- Πώς προτίθεστε να στηρίξετε ολόκληρη την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης μετά την μείωση κατά 35% που υπέστη, εξαιτίας της θέσπισης του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής;
- Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την στήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά την μείωση των εισακτέων σε όλες τις σχολές και τμήματά του;
- Προτίθεστε να καταργήσετε το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που, όπως αποδείχθηκε, είναι καταστροφικό τόσο για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, όσο και για την Ανώτατη Εκπαίδευση; Και ποια αντισταθμιστικά μέτρα θα λάβετε, ώστε να αποτραπεί εν τέλει αυτή η τεράστια και κατάφωρη αδικία για τους υποψηφίους που σε πολύ δύσκολες συνθήκες πανδημίας είδαν τα όνειρα τους και τους κόπους τους να ναυαγούν;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βίτσας Δημήτριος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Κάτσης Μάριος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:
signed Ερ_8629-30-8-21-εισαγωγή Σχ_Αρχιτ_ΔΠΘ-Φ1 105665.pdf