51 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με πρωτοβουλία των Βουλευτών Καφαντάρη Χαράς, Σπίρτζη Χρήστου και Καλαματιανού Διονύσιου – Χαράλαμπου και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών λειτουργίας τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ και ενίσχυση τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών λειτουργίας τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ και ενίσχυση τους
Ακόμα μια γενοκτονία, η 11η , πλέον, μέσα στον χρόνο, αυτήν την φορά στην Ρόδο. Στην τελευταία γυναικοκτονία μάλιστα ο δράστης (και αυτόχειρας) κατείχε νόμιμα όπλο, το οποίο δεν του αφαιρέθηκε παρά τις σχετικές καταγγελίες για απειλές και βιαιοπραγίες.
Η έξαρση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στην χώρα μας είναι γεγονός, αφού πλέον έφτασαν τις 11, μέσα στον χρόνο, ξεπερνώντας και το τραγικό ρεκόρ του προηγούμενου χρόνου. Παράλληλα, αυξημένος είναι και ο αριθμός των βιαιοπραγιών ενδοοικογενειακής βίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του προβλήματος, έφερε το Π.Δ. 37/2019 και δημιουργήθηκε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Το τμήμα, αυτό, στελεχώθηκε σε έναν βαθμό τον Νοέμβρη του 2019. Σήμερα λειτουργούν αυτά τα γραφεία, όμως ο ρόλος τους είναι επιτελικός, αφού, οι αστυνομικοί που υπηρετούν, δεν διεξάγουν προανάκριση και ουσιαστικά, διατηρούν μόνο στατιστικά στοιχεία. Στεγάζονται στις εκάστοτε Αστυνομικές Διευθύνσεις σαν γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, υπάγονται δε, στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης και όχι στη Διεύθυνση Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα, με ερώτησή του και συνυπογραφές 56 βουλευτών του από τον Νοέμβρη του 2020 (αρ. ερωτ. 2122/26.11.2020) έχει επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ. Την 25.06.2021 (συνεδρίαση ΡΝ – 25/06/2021) συζητήθηκε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «περί πολιτικής Ισότητας των φύλων». Στο πλαίσιο της επερώτησης αναπτύχθηκε και το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, όσον αφορά και το ρόλο της ΕΛΑΣ, στην πρόληψη, αλλά και την πρώτη αντιμετώπιση του θέματος. Οι απαντήσεις που λάβαμε από την πλευρά του Υπουργείου ήταν γενικές, ασαφείς και αναφέρονταν κύρια στο ότι 900 αστυνομικοί έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια. Ο τότε Υπουργός σε δηλώσεις του αναφέρεται και στα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας και αναγγέλλει την μελλοντική κατάθεση νομοσχεδίου « περί αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ». Τέλος, στην συνεδρίαση ΡΞΣΤ – 16/07/2021 συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση 940/12.07.2021 για την «Ανάγκη ενίσχυσης τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ». Η συζήτηση ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα. Η Κυβέρνηση, δια του κ. Χρυσοχοΐδη την 14/7/2021 εξήγγειλε Πιλοτικό Πρόγραμμα για ένα (!) Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας σε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε Δ/νση Αστυνομίας και ειδικότερα στη Δυτική Αθήνα 1 πιλοτικό στο Περιστέρι (δεν λειτουργεί ακόμη), ενώ δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ίδρυσης των υπόλοιπων Γραφείων. Ο τέως Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ), ούτε εξήγγειλε συγκεκριμένο πρόγραμμα αντίστοιχης εκπαίδευσης Αστυνομικών ανά την Ελλάδα. Η ανασφάλεια του πολίτη στις γειτονιές οξύνεται, τα αστυνομικά τμήματα είναι αποδυναμωμένα, επομένως δεν γίνονται οι απαιτούμενες περιπολίες και δύσκολα ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας θα εμπιστευθεί αστυνομικό όργανο. Δύο χρόνια τώρα κυβέρνησης της ΝΔ, δυστυχώς όλο το βάρος έχει δοθεί στη ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ –με Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Αστυνομία για διαδηλώσεις και πλατείες- και όχι στη ΠΡΟΛΗΨΗ.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον περασμένο Μάρτιο έδωσε στην δημοσιότητα την έκθεση του για τις Σωματικές βλάβες και την Βία, σημειώνοντας ότι, περίπου το 8% των θανάτων παγκοσμίως κάθε χρόνο οφείλεται σε βιαιοπραγίες ενώ, 3 από τις πέντε κυριότερες αιτίες θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 5-29 ετών οφείλονται σε τραυματισμούς που προέρχονται από οδικά ατυχήματα, ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες. Η αποτροπή τέτοιων φαινομένων, συμβάλλει θετικά και διευκολύνει την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Π.Ο.Υ. συμπερασματικά τονίζει: Η βία και οι τραυματισμοί δεν είναι ατυχήματα αλλά προβλέψιμα περιστατικά που μπορεί να αποφευχθούν. Χρειάζονται πολιτικές διασφάλισης δημόσιας υγείας και ασφάλειας (για όλους) μέσω, π.χ. κατάλληλης νομοθεσίας, κανονισμών και κοινωνικών προγραμμάτων, ώστε να μειωθούν, προληφθούν ή να περιοριστούν οι σωματικές βλάβες.
Ακραία μορφή βίας αποτελούν και η ενδοοικογενειακή βία, πολύ δε περισσότερο οι γυναικοκτονίες. Κατά την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού, κατά 20% περίπου αυξήθηκαν τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας και πολλά από αυτά τα περιστατικά, που μπορεί να συνέβησαν, δεν καταγγέλθηκαν και κατ’ ανάγκην δεν καταγράφηκαν.
Δεδομένου ότι:
- Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ο νόμος 4604/2019 για την ουσιαστική Ισότητα των φύλων.
- Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην ΕΛΑΣ είναι έντονο και υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Οι απασχολούμενοι στα τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας απαιτείται να είναι αποκλειστικής απασχόλησης.
- Η ενδοοικογενειακή βία και οι Γυναικοκτονίες είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται εστίαση στο πρόβλημα από την πλευρά της Πολιτείας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να πάρει ώστε να επιταχυνθεί και να επισπευσθεί η λειτουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας;
- Ποιο το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία τμημάτων Ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας;
- Τί μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να στελεχωθεί η ΕΛΑΣ (τμήματα ενδοοικογενειακής βίας) με προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης κατάλληλα εκπαιδευμένο και με ειδικούς (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς);
- Πώς αντιλαμβάνεται την ενίσχυση και αναβάθμιση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διεξάγουν επιτυχώς το έργο τους;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Καφαντάρη Χαρά (Χαρούλα)
Σπίρτζης Χρήστος
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:
Απάντηση στην Ερώτηση 9373_signed.pdf Υπ`` αριθ. 7017-4-24687-γ΄ από 19-12-2020 έγγραφο.pdf Πίνακας στατιστικών στοιχείων Άρθρο 299 Π.Κ. περί Ενδοοικογενειακής Βίας έτος 2021.pdf Πίνακας στατιστικών στοιχείων για Ενδοοικογενειακή Βία για τα έτη 2020- Αύγουστος 2021.pdf