40 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία των Βουλευτών Τριανταφυλλίδη Αλέξανδρο και Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζας και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης των ηλεκτρολόγων παρά τη δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας
Θέμα: «Μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης των ηλεκτρολόγων παρά τη δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας»
Πλήθος ερωτηματικών γεννά η στάση και η κωλυσιεργία που επιδεικνύει το Υπουργείο Εργασίας γύρω από το ζήτημα της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου των ηλεκτρολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Ιουλίου 2021, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης (αριθ. Πρωτ. 962/19.7.2021) με θέμα: «Να υπογραφούν άμεσα οι κλαδικές συμβάσεις των ηλεκτρολόγων» ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωνε στη δευτερολογία του: «….η σύμβαση βρίσκεται, όπως μας ενημερώνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου, στο τελικό στάδιο πριν σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, ώστε να ισχύει η υποχρεωτική επέκτασή της».
Έχουν περάσει έξι ολόκληροι μήνες από τη δημόσια αυτή δέσμευση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και μέχρι σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου δεν προχωρά στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας των ηλεκτρολόγων.
Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί συνοπτικά τι προηγήθηκε της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης προκειμένου να αντιληφθούν άπαντες τον εμπαιγμό του Υπουργείου σε βάρος του κλάδου των ηλεκτρολόγων.
Στις 18 Φεβρουαρίου του 2021 υπογράφηκε μεταξύ της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας (ΟΗΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων ηλεκτρολογικών καταστημάτων όλης της χώρας» (Πράξη Κατάθεσης 4/18.3.2021).
Στις 2 Απριλίου 2021 τρία μέλη συνεργείου εργολάβου (ανειδίκευτο προσωπικό), που εκτελούσε εργασίες για τον ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια, έχασαν τη ζωή τους.
Στις 8 Απριλίου 2021 σε επιστολή που απέστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας η Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδας ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σε δραματικούς τόνους, να κυρώσει επιτέλους ως υποχρεωτική την κλαδική τους συλλογική σύμβαση «για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα».
Στις 16 Απριλίου 2021 και άλλο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα έλαβε χώρα με δύο εργολαβικούς τεχνίτες νεκρούς στον ΑΗΣ Κοζάνης.
Είχε προηγηθεί στις 14 Απριλίου η με αριθμό πρωτοκόλλου 2394 σχετική Αναφορά στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η οποία και δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο.
Στις 8 Μαΐου 2021 σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας ανακοινώθηκε ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας γνωμοδότησε θετικά και για τις δύο κλαδικές συμβάσεις των Ηλεκτρολόγων ενώ όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά «ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία».
Συμπληρώνεται, λοιπόν, σχεδόν ένας χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης και ο Υπουργός Εργασίας δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην κήρυξη της υποχρεωτικότητας της συλλογικής σύμβασης των ηλεκτρολόγων.
Την ίδια στιγμή και νέο θανατηφόρο ατύχημα σημειώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022 όταν μέλος συνεργείου, που εκτελούσε εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης βλαβών από την κακοκαιρία «Διομήδης» στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, έχασε τη ζωή του, με την Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδος να επιρρίπτει την πολιτική ευθύνη προσωπικά στον Υπουργό Εργασίας. Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 13 Ιανουαρίου 2022 «Η μη κήρυξη υποχρεωτικής της Σ.Σ.Ε. μας, κάνει όλους αυτούς τους κακούς εργοδότες να προσλαμβάνουν προσωπικό χωρίς τυπικά προσόντα. Οι εργασίες στα δίκτυα απαιτούν έμπειρο προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και κατάλληλες επαγγελματικές άδειες».
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή και επικύρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας της κλαδικής σύμβασης των ηλεκτρολόγων;
2.Αντιλαμβάνεται η ηγεσία του Υπουργείου ότι η τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στην κήρυξη της σύμβασης ως γενικά υποχρεωτικής θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, από τη στιγμή μάλιστα που τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούν εργολαβικά συνεργεία με εργαζόμενους χωρίς επαγγελματικές άδειες ηλεκτρολόγων, λαμβάνουν ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζουράρης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος