59 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία των Βουλευτών Φίλη Νίκου και Τζούφη Μερόπη και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: “Κανένα παιδί να μη μείνει πίσω στα σχολεία: Ανάγκη λήψης μέτρων που θα στοχεύουν στην αναπλήρωση των γνωστικών κενών και στην ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών/τριών”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2022
Ερώτηση
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Κανένα παιδί να μη μείνει πίσω στα σχολεία: Ανάγκη λήψης μέτρων που θα στοχεύουν στην αναπλήρωση των γνωστικών κενών και στην ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών/τριών
Τις τελευταίες σχολικές χρονιές η πανδημία εμπόδισε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν κανονικά. Χάθηκαν πολλές ώρες δια ζώσης διδασκαλίας και η εξ αποστάσεως διδασκαλία, ακόμη κι αν η εφαρμογή της ήταν άμεση, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπληρώσει συνολικά τις απώλειες αυτές, ιδίως για τα παιδιά που προέρχονται από περιβάλλοντα οικονομικά ασθενή ή που έχουν ειδικές ανάγκες. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκ των πραγμάτων αδυνατεί να είναι το ίδιο συμπεριληπτική με τη δια ζώσης διδασκαλία. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας το χάσμα μεταξύ προνομιούχων και μη προνομιούχων μαθητών/τριών βάθυνε απίστευτα, καθώς η κυβέρνηση δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα, όπως άλλες χώρες (πχ. παροχή εξοπλισμού και γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο) για να εξασφαλίσει έγκαιρα τη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να μειώσει τις υπαρκτές ούτως ή άλλως ανισότητες (ανυπαρξία χώρου για να απομονωθεί και να συγκεντρωθεί ένα παιδί κατά τη μαθησιακή διαδικασία, μη δυνατότητα επίλυσης αποριών από τους γονείς κτλ.).
Έτσι, κάποιοι/ες μαθητές/τριες αποκλείστηκαν για καιρό από τη μαθησιακή διαδικασία ενώ άλλοι/ες με μεγάλη δυσκολία διατήρησαν μια προβληματική και άρα αναποτελεσματική επαφή με αυτή. Τα κενά στη διδακτέα ύλη που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας αυτής της εγκληματικής αδιαφορίας του υπουργείου Παιδείας είναι πολύ σοβαρά.
Αν δεν παρθούν μέτρα, είναι προφανές ότι ιδίως τα κενά σε γνωστικά αντικείμενα όπως η γλώσσα, τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η ιστορία, στα οποία η νέα γνώση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν έχει αφομοιωθεί η πρότερη γνώση στην οποία στηρίζεται, θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται εσαεί και υπάρχει ορατός ο κίνδυνος οι έφηβοι που μένουν πίσω έως και τελικά να εγκαταλείψουν αποθαρρημένοι το σχολείο. Έστω και τώρα, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, είναι αναγκαίο να βοηθηθούν οι μαθητές/τριες να αναπληρώσουν τα σημαντικά κενά στη διδακτέα ύλη.
Πέρα βέβαια από τις επιπτώσεις στον γνωστικό τομέα, η πανδημία επιβάρυνε και την ψυχολογική κατάσταση των μαθητών/τριών, εξαιτίας της έλλειψης πραγματικής, μη εικονικής, ελεύθερης και χωρίς περιορισμούς επαφής με τους συνομηλίκους, κάτι που αποτελεί κομβική ανάγκη για όλα τα ανθρώπινα όντα και ακόμα περισσότερο για παιδιά, εφήβους και νέους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, ορισμένα κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά και στην ψυχική υγεία των μαθητών/τριών: προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και διδασκαλίας, προγράμματα ενισχυτικής εκπαίδευσης, εξατομικευμένα προγράμματα αυτομάθησης, προγράμματα για μαθητές/τριες που εγκατέλειψαν το σχολείο κατά ή μετά την πανδημία και συστήματα έγκαιρου εντοπισμού μαθητών/τριών που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο στο μέλλον. Ωστόσο, δεν αναλήφθηκαν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω,
Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
- Έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά κάποια μέτρα για να εντοπιστούν και να καλυφθούν τα γνωστικά κενά που έχουν προκύψει από τη μη κανονική λειτουργία των σχολείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, με στόχο κανένα παιδί να μη μείνει πίσω στα σχολεία μας ;
- Έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας μέτρα για την ψυχολογική στήριξη όλων των μαθητών/τριών, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η πανδημία;
O ερωτώντες βουλευτές
Φίλης Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Νάσος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης Αλέξης
Ψυχογιός Γιώργος